Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Αυστρία: Πολιτική αποκαθήλωση για τον Σεμπάστιαν Κουρτς, στη σκιά σκανδάλου διαφθοράς

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο πολιτικός βίος του είναι στιγματισμένος από σκάνδαλα, αλλά το τελευταίο, που τον οδήγησε στην παραίτηση, μπορεί να τον βάλει στο πολιτικό περιθώριο. Ο νεαρός Σεμπάστιαν Κουρτς θεωρείτο ως το παιδί-θαύμα της αυστριακής πολιτικής σκηνής, ανελίχθηκε ταχύτατα, αλλά αποκαθηλώνεται με τον ίδιο τρόπο.

Η πρώτη θητεία του στην καγκελαρία τερματίστηκε απότομα μετά το σκάνδαλο Ibizagate. Το 2019 ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο ακροδεξιός Χανς Κρίστιαν Στράχε, στη διάρκεια διακοπών του στην Ίμπιζα, είχε βιντεοσκοπηθεί να δηλώνει ότι είχε δωροδοκηθεί από έναν Ρώσο ολιγάρχη. Το σκάνδαλο οδήγησε σε πτώση της συγκυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος του Κουρτς με την ακροδεξιά, με την υπερψήφιση της πρότασης δυσπιστίας στο Κοινοβούλιο, για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της Αυστρίας.

Αυτό δεν τον εμπόδισε να ενισχύσει τα ποσοστά του Λαϊκού Κόμματος του στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2019 και να επιστρέψει στην εξουσία στις αρχές του 2020.

Αλλά ένα χρόνο αργότερα, βρέθηκε στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης. Τον Μάιο, η εισαγγελία ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για υποψίες ψευδορκίας ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής. Ο Κουρτς αρνήθηκε ότι είχε κάνει οτιδήποτε μεμπτό, δεν παραιτήθηκε, αλλά ήρθε η έρευνα για την εμπλοκή του σε υπόθεση διαφθοράς, που τον εξανάγκασε να παραιτηθεί.

kurz
EPA/CHRISTIAN BRUNA

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση Κουρτς, στο διάστημα 2016-2018, ο Σεμπάστιαν Κουρτς χρησιμοποίησε κρατικούς πόρους «για να χρηματοδοτηθούν εν μέρει χειραγωγημένες δημοσκοπήσεις που εξυπηρετούσαν αποκλειστικά παραταξιακό πολιτικό συμφέρον». 

Με άλλα λόγια χρησιμοποιούσε κρατικό χρήμα για να χρηματοδοτεί δημοσκοπήσεις που τον εξυπηρετούσαν πολιτικά. Την περασμένη Τετάρτη, στις 6/10/21, έγιναν έφοδοι στη Βιέννη, μεταξύ άλλων στα γραφεία του Κουρτς, στην έδρα του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος και στο υπουργείο Οικονομικών. Οι εισαγγελικές αρχές είχαν θέσει υπό έρευνα τον Καγκελάριο Κουρτς και άλλα εννέα άτομα, με την υποψία της απιστίας, της διαφθοράς και της δωροδοκίας κατά περίπτωση. Υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι, από το 2016 μέχρι τουλάχιστον το 2018, με κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος χρησιμοποιήθηκαν 140.000 ευρώ από κονδύλια του υπουργείου Οικονομικών για να πληρωθούν  «αποκλειστικώς πολιτικά-κομματικά υποκινούμενες, ενίοτε χειραγωγημένες δημοσκοπήσεις από εταιρεία ερευνών κοινής γνώμης» προς όφελος του Κουρτς, ο οποίος το 2016 ήταν υπουργός Εξωτερικών. Η μεθόδευση ήταν απλή: το υπουργείο Οικονομικών πλήρωνε αδρά διαφημιστικές καταχωρήσεις σε συγκεκριμένη εφημερίδα (την «Österreich») η οποία αναλάμβανε να δημοσιεύει δημοσκοπήσεις αμφίβολης αξιοπιστίας, που εξυπηρετούσαν πολιτικά το παιδί-θαύμα της αυστριακής Δεξιάς.

Η αποκάλυψη αυτού του σκανδάλου υποχρέωσε τον Κουρτς να παραιτηθεί από την Καγκελαρία και στα 35 του χρόνια βιώνει την πολιτική αποκαθήλωση.

Η καριέρα του χαρακτηρίζεται από την γρήγορη ανέλιξη και τον κυνικό πραγματισμό. Γεννημένος το 1986 από πατέρα μηχανικό και μητέρα εκπαιδευτικό, ο Σεμπάστιαν Κουρτς ήταν ένας άνθρωπος σε βιασύνη: στα 24, πριν ακόμη ολοκληρώσει τις σπουδές του στην Νομική, διορίστηκε στο πόστο του υφυπουργού κοινωνικής ενσωμάτωσης, στα 27 του κατέλαβε το πόστο του υπουργού Εξωτερικών και στα 31 του έγινε ο νεαρότερος ηγέτης στην ΕΕ.

Όταν κέρδισε τις πρώτες του βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2017, στράφηκε στο ακροδεξιό κόμμα FPÖ για να σχηματίσει μια κυβερνητική πλειοψηφία. Στην ευημερούσα Αυστρία, όπου ενοχλεί ακόμα και η ιδέα για την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών, ο νεαρός Κουρτς έπαιξε το σκληρό χαρτί: πρότεινε το κλείσιμο των συνόρων και την αυστηροποίηση των συνθηκών παροχής ασύλου. Στην πρώτη του θητεία πέρασε μια σειρά μέτρων και νόμων κατά της μετανάστευσης και οι τεταμένες σχέσεις του με τα μέσα ενημέρωσης τον έκαναν διχαστική προσωπικότητα, που τον έφερε κοντά στην εικόνα του Ούγγρου ομόλογό του, Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος είδε στον Κούρτς ένα αρχιτέκτονα μιας «γέφυρας» μεταξύ της δεξιάς και της άκρας δεξιάς.

Αυτή η σκληρή αντιμεταναστευτική γραμμή επιβεβαιώθηκε στην κρίση στο Αφγανιστάν, με τον Κουρτς να αρνείται να υποδεχτεί πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την ασιατική χώρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Χθες παραιτήθηκε με σκυμμένο το κεφάλι λέγοντας ότι παραχωρεί την θέση του για να αποτρέψει το χάος. Μέχρι να ανακοινώσει την παραίτησή του χαρακτήρισε «κατασκευασμένους» ισχυρισμούς, τις υποψίες για εμπλοκή του στο σκάνδαλο διαφθοράς.

Το επόμενο επεισόδιο θα παιχτεί στη Βουλή, την Τρίτη, όπου οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν επί της προτάσεως μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ