Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Ανατροπή στις τσεχικές εκλογές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

H κεντροδεξιά τρικομματική συμμαχία SPOLU (ΜΑΖΙ) και ο φιλελεύθερος δικομματικός συνασπισμός μεταξύ των αντισυστημικών Πειρατών και των κεντρώων Δημάρχων και Ανεξάρτητων κερδίζουν συνολικά 108 έδρες σε σύνολο 200 που τους δίνει τη δυνατότητα να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Τα πρώτα αποτελέσματα νωρίτερα είχαν δώσει τη νίκη στον λαϊκιστή δισεκατομμυριούχο πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις.

Μετά την καταμέτρηση του 99% και πλέον των ψήφων, η συμμαχία Μαζί έλαβε ποσοστό 27,78%, ενώ το λαϊκιστικό κίνημα ANO του Μπάμπις έλαβε το 27,14%. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η στροφή αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τα ψηφοδέλτια των εκλογέων στις μεγάλες πόλεις καταμετρήθηκαν στο τέλος.

Ο πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας δήλωσε ότι θα δώσει εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης πρώτα στον Μπάμπις, επειδή το ΑΝΟ είναι το κόμμα που συγκέντρωσε κατά μόνας τις περισσότερες ψήφους.

Ωστόσο είναι μάλλον απίθανο να τα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς το Κομμουνιστικό Κόμμα το οποίο στήριξε την κυβέρνηση μειοψηφίας του την προηγούμενη τετραετία δεν κατάφερε να μπει στη βουλή και τα υπόλοιπα κόμματα έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συνεργαστούν μαζί του.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ