Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

ΕΕ: «Κίτρινη κάρτα» από την πρόεδρο της Κομισιόν στην Πολωνία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Κίτρινη κάρτα» στην Πολωνία έδειξε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με αφορμή την απόφαση της πολωνικής δικαιοσύνης για την ισχύ του εθνικού δικαίου έναντι των αποφάσεων του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

«Οι Συνθήκες μας είναι απόλυτα σαφείς. Όλες οι αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι δεσμευτικές για όλες τις αρχές των κρατών μελών, μεταξύ άλλων και για τα εθνικά δικαστήρια. Το ενωσιακό δίκαιο υπερισχύει του εθνικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των συνταγματικών διατάξεων. Αυτό έχουν συνυπογράψει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ως μέλη αυτής. Θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις εξουσίες που έχουμε βάσει των Συνθηκών για να διασφαλίσουμε τα ανωτέρω.», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τη Βαρσοβία.

«Έχω προβληματιστεί ιδιαίτερα από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας. Έδωσα εντολή στις υπηρεσίες της Επιτροπής να την αναλύσουν διεξοδικά και άμεσα. Βάσει αυτής της ανάλυσης, θα αποφασίσουμε για τα επόμενα βήματα», πρόσθεσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς για τις ενέργειες που θα κάνουν οι Βρυξέλλες.

Η απόφαση που ελήφθη στην Πολωνία για την ισχύ του εθνικού δικαίου έχει προκαλέσει αναταραχή στις σχέσεις με την ΕΕ, με αρκετούς αναλυτές να αναρωτιούνται κατά πόσο μετά το Brexit, η ΕΕ βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο ενός Polexit.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ