Τρίτη 19 Απριλίου 2022

Πολωνία: Στα άκρα οι σχέσεις με την ΕΕ, ερωτηματικά για Polexit

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μία απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας, που αποφάνθηκε ότι τα άρθρα 1 και 19 της Συνθήκης ΕΕ δεν είναι συμβατά με το πολωνικό Σύνταγμα και η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι «δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες της, βάσει των Συνθηκών, για να διασφαλίσει την ομοιόμορφη εφαρμογή και την ακεραιότητα του δικαίου της Ένωσης», εγείρουν ερωτηματικά για το κατά πόσο μεθοδεύεται ένα Polexit.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθύμισε ότι «το δίκαιο της ΕΕ υπερισχύει του εθνικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των συνταγματικών διατάξεων» και ότι «όλες οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι δεσμευτικές για όλες τις αρχές των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών Δικαστηρίων» και ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς δήλωσε ότι «ενώ είναι πρόωρο να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες, φυσικά ανησυχούμε γι’ αυτήν την κατάσταση».

Πάντως η ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαρακτήρισε την απόφαση «Polexit». «Διακηρύσσοντας ότι οι συνθήκες της ΕΕ δεν είναι συμβατές με το πολωνικό δίκαιο, το παράνομο Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας έθεσε τη χώρα σε δρόμο προς το Polexit», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΛΚ.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι χαιρέτισε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας που έκρινε ασύμβατα με το Σύνταγμα ορισμένα άρθρα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, αλλά διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θέλει να παραμείνει «στην ευρωπαϊκή οικογένεια κρατών».

Η εθνικιστική κυβέρνηση του συντηρητικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) έχει εμπλακεί σε σειρά αντιδικιών με τις Βρυξέλλες για διάφορα θέματα, από τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και την ελευθερία του Τύπου μέχρι τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Οι επικριτές της κυβέρνησης προειδοποιούν ότι η αμφισβήτηση της πρωτοκαθεδρίας της ευρωπαϊκής νομοθεσίας δεν θέτει σε κίνδυνο μόνο το μέλλον της Πολωνίας στην ΕΕ αλλά και την ίδια τη σταθερότητα της Ένωσης.

Για “κίνδυνο ντε φάκτο εξόδου” της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε ο  Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Κλεμάν Μπον, ενώ ο ομόλογός του του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν προειδοποίησε τη Βαρσοβία ότι «παίζει με τη φωτιά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ