Τρίτη 26 Απριλίου 2022

Μαργαρίτης Σχοινάς: Ο αντισημιτισμός είναι ασύμβατος με τις αξίες της ΕΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Κομισιόν παρουσίασε την πρώτη στρατηγική της ΕΕ για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και τη διατήρηση της εβραϊκής ζωής. Με τον αντισημιτισμό να αυξάνεται ανησυχητικά, στην Ευρώπη και πέραν αυτής, η στρατηγική καθορίζει μια σειρά μέτρων που διαρθρώνονται γύρω από τρεις πυλώνες: την πρόληψη κάθε μορφής αντισημιτισμού· την προστασία και διαφύλαξη της εβραϊκής ζωής· και την προώθηση της έρευνας, της εκπαίδευσης και της μνήμης του Ολοκαυτώματος. Η στρατηγική προτείνει μέτρα για την εντατικοποίηση της συνεργασίας με τις διαδικτυακές εταιρείες με σκοπό τον περιορισμό του αντισημιτισμού στο διαδίκτυο, μέτρα για την καλύτερη προστασία των δημόσιων χώρων και των χώρων λατρείας, καθώς και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού κόμβου έρευνας για τον σύγχρονο αντισημιτισμό και ενός δικτύου τοποθεσιών όπου πραγματοποιήθηκε το Ολοκαύτωμα. Τα μέτρα αυτά θα ενισχυθούν από τις διεθνείς προσπάθειες της ΕΕ να ηγηθεί του παγκόσμιου αγώνα κατά του αντισημιτισμού.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τόνισε ότι «σήμερα δεσμευόμαστε να διαφυλάξουμε την εβραϊκή ζωή στην Ευρώπη σε όλη της την πολυμορφία. Θέλουμε να δούμε την εβραϊκή ζωή να ευδοκιμεί και πάλι στην καρδιά των κοινοτήτων μας. Αυτό είναι το πρέπον. Η στρατηγική που παρουσιάζουμε σήμερα σηματοδοτεί μια ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε στον αντισημιτισμό. Η Ευρώπη μπορεί να ευημερήσει μόνο όταν οι εβραϊκές κοινότητές της αισθάνονται ασφαλείς και ευημερούν.»

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς υπογράμμισε ότι «ο αντισημιτισμός είναι ασύμβατος με τις αξίες της ΕΕ και τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας. Η στρατηγική αυτή — η πρώτη του είδους της — αποτυπώνει τη δέσμευσή μας να καταπολεμήσουμε τον αντισημιτισμό σε όλες τις μορφές του και να εξασφαλίσουμε ένα μέλλον για την εβραϊκή ζωή στην Ευρώπη και πέραν αυτής. Το οφείλουμε σε όσους χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα, το οφείλουμε στους επιζώντες και το οφείλουμε στις μελλοντικές γενιές.»

Η στρατηγική καθορίζει μέτρα που επικεντρώνονται: 1) στην πρόληψη και στην καταπολέμηση κάθε μορφής αντισημιτισμού· 2) στην προστασία και στη διαφύλαξη της εβραϊκής ζωής στην ΕΕ· και 3) στην εκπαίδευση, στην έρευνα και στη μνήμη του Ολοκαυτώματος. Τα μέτρα αυτά συμπληρώνονται από τις διεθνείς προσπάθειες της ΕΕ για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ