Σάββατο 21 Μαΐου 2022

Στήνει στον τοίχο το Facebook πρώην συνεργάτιδα του: Μια από τις σοβαρότερες απειλές για τις ΗΠΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μια από τις χειρότερες περιόδους της παντοκρατορίας του διανύει ο ιδρυτής της δυναστείας του Facebook Μαρκ Ζούκενμπεργκ.

Δεν είναι μόνο τα έξι δισεκατομμύρια δολάρια που του κόστισε προσωπικά το πολύωρο μπλακ-αουτ της διαδικτυακής του πλατφόρμας έρχεται η χιονοστοιβάδα Φράνσις Χάουγκεν, να ταράξει τον κολοσσό.

Η πρώην product manager στην ομάδα αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης της Facebοok, αναμένεται να χαρακτηρίσει το Facebook «μία από τις σοβαρότερες απειλές για τις ΗΠΑ που χρήζει επείγουσας αντιμετώπισης» καταθέτοντας ενώπιον υποεπιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας.

24751349 scaled
EPA/TOM BRENNER / POOL

Η κατάθεση έρχεται την ώρα που το Facebook βρίσκεται αντιμέτωπη με μία από τις σοβαρότερες κρίσεις αξιοπιστίας στην ιστορία του.

Η 37χρονη μηχανικός Πληροφορικής, που αποχώρησε τον Μάιο από το Facebοok, έδωσε στην δημοσιότητα μεγάλο όγκο στοιχείων που ενισχύουν τις επικρίσεις που δέχονται τα δύο μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Instagram αλλά και οι υπηρεσίες μηνυμάτων WhatsApp και Messenger που χρησιμοποιούνται από 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

24639011 scaled
EPA/RITCHIE B. TONGO *** Local Caption *** 55842512

«Το βασικό είναι ότι κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τις καταστροφικές επιλογές του Facebοok καλύτερα από το Facebοok, διότι μόνο το Facebook μπορεί να δει κάτω από την κουκούλα», αναφέρεται σε απόσπασμα απο το κείμενο της κατάθεσής της

Η Χάουγκεν αναμένεται να πει στους αμερικανούς γερουσιαστές ότι τα στελέχη του  Facebook συστηματικά επιλέγουν τα κέρδη έναντι της ασφάλειας.

23814386 scaled
EPA/LUKAS COCH AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

«Η ηγεσία της εταιρείας γνωρίζει τρόπους για να κάνει το Facebook και το Instagram ασφαλέστερα και δεν θα κάνουν τις αναγκαίες αλλαγές διότι έχουν θέσει τα τεράστια κέρδη τους πάνω από τους ανθρώπους. Δεν λογοδοτούν σε κανέναν», θα καταγγείλει ενώπιον της επιτροπής της Γερουσίας.

«Η ασφάλεια των παιδιών μας»

«Οταν διαπιστώσαμε ότι οι καπνοπαραγωγοί απέκρυπταν τις βλάβες που προκαλούσαν, η κυβέρνηση ανέλαβε δράση. Οταν καταλάβαμε ότι τα αυτοκίνητα ήταν πιο ασφαλή με τις ζώνες ασφαλείας, η κυβέρνηση ανέλαβε δράση. Σας παρακαλώ να κάνετε το ίδιο για την Facebook», αναμένεται να πει στους γερουσιαστές.

Η Φράνσις Χάουγκεν είναι η πηγή των στοιχείων που στήριξαν την έρευνα που δημοσίευσε η Wall Street Journal στα μέσα του Σεπτεμβρίου για το Instagram και τις επιπτώσεις του στην ψυχική υγεία των εφήβων, ενώ την Κυριακή σε συνέντευξή της στο CBS κατηγόρησε ευθέως την Facebook ότι επιλέγει «το κέρδος έναντι της ασφάλειας» και της κοινωνικής ευθύνης.

Η έρευνα έδειξε ότι η εταιρεία συνέβαλε στην αύξηση της online πόλωσης όταν έκανε αλλαγές στον αλγόριθμο περιεχομένου, δεν έλαβε μέτρα για να περιορίσει την εντιεμβολιαστική ρητορική, γνώριζε ότι το Instagram βλάπτει την ψυχική υγεία των κοριτσιών και δεν έλαβε επαρκή μέτρα για την πρόληψη της χρήσης του FB από ανθρώπους που σχεδιάζουν βίαιες ενέργειες.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ