Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Τζο Μπάιντεν: Τί ζήτησε από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν, τόνισε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τη σημασία που αποδίδει στο να «γίνουν πιο ισότιμοι οι κανόνες του ανταγωνισμού στο διεθνές φορολογικό σύστημα», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο Λευκός Οίκος.

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν τα κράτη μέλη της G20 να καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία για την εφαρμογή παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή για τις εταιρείες, στη σύνοδό τους στο τέλος του μήνα.

Η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε σε ανάρτηση στη ροή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter πως είχε «καλή επικοινωνία» με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξής του με την κυρία φον ντερ Λάιεν, ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε ακόμη τη «σθεναρή υποστήριξή του» στη συνέχιση της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, σύμφωνα με το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική προεδρία.

Ηγέτες της ΕΕ και χωρών της Βαλκανικής συναντώνται, αύριο Τετάρτη, για να συζητήσουν τις προοπτικές της ενταξιακής διαδικασίας έξι κρατών (Σερβία, Κόσοβο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία). Το ανακοινωθέν της συνόδου αναμένεται ότι θα επαναλαμβάνει τις εγγυήσεις των Βρυξελλών για τη μελλοντική εισδοχή των έξι χωρών. Ωστόσο πλούσιες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά ανησυχούν για το ενδεχόμενο επανάληψης της βιαστικής  ένταξης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, το 2007.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ