Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

ΗΠΑ: Ο Τραμπ διευκόλυνε τους Ταλιμπάν να πάρουν την εξουσία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η συμφωνία της Ντόχα, μεταξύ των Ταλιμπάν και της κυβέρνησης Τραμπ, άνοιξε το δρόμο για την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, σύμφωνα με αξιωματούχους του αμερικανικού Πενταγώνου.

Η συμφωνία της Ντόχα υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2020, προσδιορίζοντας το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, ενώ παράλληλα οι Ταλιμπάν αναλάμβαναν την υποχρέωση να εμποδίσουν οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα να απειλήσουν την ασφάλεια των Αμερικανών και των συμμάχων τους.

Αυτή η συμφωνία είχε «πραγματικά ολέθριες συνέπειες» για την αφγανική κυβέρνηση και τον στρατό, δήλωσε ο στρατηγός Φρανκ Μακένζι, ενώ ο υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν συμφώνησε, προσθέτοντας ότι η συμφωνία βοήθησε τους Ταλιμπάν να γίνουν «ισχυρότεροι». Οι δηλώσεις αυτές έγιναν ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων.

Μετά την εκλογή του ο πρόεδρος Μπάιντεν ακολούθησε το πλάνο απόσυρσης των στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, αλλά έθεσε ως καταληκτική ημερομηνία της επιχείρησης την 31 Αυγούστου αντί του Μαϊου.

Οι καταθέσεις του υπουργού Άμυνας και του στρατηγού Μακένζι γίνονται στο πλαίσιο ακρόασης με θέμα την χαοτική αποχώρηση ξένων πολιτών και στρατιωτικών δυνάμεων από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Ο στρατηγός Μακένζι ως επικεφαλής της Αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης είχε την επίβλεψη της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, με την οποία τερματίσθηκε η εικοσαετής παρουσία στη χώρα και ο μεγαλύτερος σε διάρκεια πόλεμος των ΗΠΑ.

Ο στρατηγός Μακένζι δήλωσε στα μέλη της επιτροπής ότι η Συμφωνία της Ντόχα είχε ψυχολογικές επιπτώσεις στην αφγανική κυβέρνηση, διότι στην ουσία προσδιόρισε μία ημερομηνία «μετά από την οποία ανέμενε ότι τερματίζεται η όποια βοήθεια». Μετά την Συμφωνία της Ντόχα, η μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν, που άρχισε κατόπιν εντολής του προέδρου Μπάιντεν, τον Απρίλιο, ήταν «το καρφί στο φέρετρο», πρόσθεσε ο στρατηγός Μακένζι.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ