Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Ισημερινός: Εκατόμβη στις φυλακές, που ελέγχονται από συμμορίες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Περισσότεροι από 116 νεκροί και 80 τραυματίες είναι ο απολογισμός της εξέγερσης στη φυλακή Γουαγιακίλ, στον Ισημερινό, όπου συγκρούονται αντίπαλες συμμορίες.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού, Γκιγιέρμο Λάσο κήρυξε όλες τις φυλακές της χώρας σε κατάσταση εξέγερσης, καθώς τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει πολλές συγκρούσεις αντίπαλων συμμοριών, που ανταγωνίζονται για τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών.

Τον περασμένο Ιούλιο, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 27 κρατούμενοι, ο πρόεδρος Λάσο είχε υποσχεθεί την πλήρη αναδιάρθρωση του σωφρονιστικού συστήματος και είχε αντικαταστήσει τον υπεύθυνο για τις φυλακές, με έναν στρατιωτικό.

Ωστόσο η κατάσταση δεν τέθηκε υπό έλεγχο, αντιθέτως εκφράζονται φόβοι για κλιμάκωση της έντασης. Στις φυλακές του Γουαγιακίλ διαπιστώθηκε ότι πολλά από τα θύματα έφεραν τραύματα από σφαίρες και θραύσματα χειροβομβίδων. Έξι κρατούμενοι βρέθηκαν αποκεφαλισμένοι.

Έξω από τις φυλακές έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες συγγενείς κρατουμένων που αγωνιούν για τους δικούς τους ανθρώπους.

Στον Ισημερινό συγκρούονται αντίπαλες συμμορίες διακινητών ναρκωτικών που συνδέονται με τα μεξικανικά καρτέλ Σιναλόα και Νέα Γενιά του Χαλίσκο. Οι συμμορίες εκτιμάται ότι έχουν περίπου 20.000 μέλη. Ο Ισημερινός έχει μετατραπεί σε ζώνη διακίνησης ναρκωτικών με προορισμό τις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς βρίσκεται ανάμεσα στην Κολομβία και το Περού, τις δύο χώρες όπου παράγεται η μεγαλύτερη ποσότητα κοκαϊνης.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ