Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Β. Κορέα: Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το πυραυλικό πρόγραμμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκαλείται εκτάκτως σήμερα για μια συνεδρίαση αφιερωμένη στη Βόρεια Κορέα, μετά την ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ ότι προχώρησε σε επιτυχή δοκιμαστική εκτόξευση υπερηχητικού πυραύλου.

Προηγήθηκε η απόρριψη εκ μέρους του Βορειοκορεάτη προέδρου, Κιμ Γιονγκ Ουν της προσφοράς των ΗΠΑ για διάλογο. Τα κρατικά ΜΜΕ στην Πιονγιάνγκ χαρακτήρισαν την αμερικανική πρόταση ως «βιτρίνα, για να καλυφθεί η διπροσωπία (των ΗΠΑ) και οι εχθρικές ενέργειές τους». «Από την έλευση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, η στρατιωτική απειλή των ΗΠΑ και η εχθρική πολιτική τους απέναντί μας δεν έχουν αλλάξει διόλου, έχουν γίνει πιο δόλιες», είπε ο Κιμ Γιονγκ Ουν κατά τη διάρκεια μακροσκελούς ομιλίας του ενώπιον της Ανώτατης Λαϊκής Συνέλευσης, του «κοινοβουλίου» της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με την επίσημη εφημερίδα Rodong Sinmun.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνέρχεται κατόπιν πρωτοβουλίας των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Η συνεδρίαση θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα πως είναι διατεθειμένη να οργανώσει συναντήσεις με βορειοκορεάτες αξιωματούχους οπουδήποτε, οποτεδήποτε και χωρίς προαπαιτούμενα, προκειμένου να ξαναρχίσουν συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση της χώρας της Ασίας.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Πιονγκγιάνγκ παραμένουν στο απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο περιήλθαν όταν απέτυχε η σύνοδος κορυφής του 2019 στο Ανόι με τη συμμετοχή του Κιμ Γιονγκ Ουν και του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Κιμ Γιονγκ Ουν, τα εξοπλιστικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας προχώρησαν θεαματικά.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ