Κυριακή 7 Αυγούστου 2022

Γερμανία: Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι διαβουλευσεις για την επόμενη ημέρα στη Γερμανία έχουν ως πρώτο βήμα τη συνάντηση των Πρασίνων με τους Φιλελεύθερους(FDP). Τα δύο κόμματα, αν και με αρκετά διαφορετικές θέσεις, αναμένεται να μετάσχουν στον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό.

«Τα κόμματα που επιθυμούσαν αλλαγή από το στατους κβο τα τελευταία χρόνια είναι οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι» δήλωσε ο επικεφαλής του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ. «Είναι λογικό, λοιπόν, αυτά τα δύο να ξεκινήσουν συζητήσεις πρώτα μεταξύ τους για να διαπιστώσουν αν, παρά τις διαφορές τους, θα μπορούσαν να γίνουν ένα προοδευτικό κέντρο ενός νέου συνασπισμού».

Στην «αναμονή» οι δύο πρώτοι

Οι Σοσιαλδημοκράτες, υπό τον Όλαφ Σολτς, αναδείχθηκαν πρώτο κόμμα στις εκλογές της Γερμανίας, όμως θα χρειαστεί χρόνος για να φανεί αν θα είναι και κυβερνών κόμμα.

Για να προσελκύσει Πράσινους και Φιλελεύθερους, ο Όλαφ Σολτς έκανε λόγο για έναν «κοινωνικό- οικολογικό- φιλελεύθερο» συνασπισμό. Επίσης, κάλεσε τους αντιπάλους Χριστιανοδημοκράτες να πάρουν θέση στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Ο Άρμιν Λάσετ απάντησε και ξεκαθάρισε ότι θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για να διατηρήσει την Χριστιανική Ένωση στην εξουσία. Όλα εξαρτώνται από το πού θα κλίνουν οι τρίτοι Πράσινοι και τέταρτοι Φιλελεύθεροι.

Οι διαπραγματεύσεις μπορεί να χρειαστούν μήνες για να ολοκληρωθούν. Μέχρι τότε στο τιμόνι της Γερμανίας παραμένει η Άνγκελα Μέρκελ.

Οι Πράσινοι θα χρειαστεί να διασφαλίσουν ότι και οι δύο πρόεδροι του κόμματος, η υποψήφια Καγκελάριος Αναλένα Μπέρμποκ και ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, βρίσκονται στην ίδια σελίδα.

Από την άλλη, ο αρχηγός των Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ, δεν έχει κρύψει τη φιλοδοξία του να είναι υπουργός Οικονομικών.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ