Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

Γερμανία: Από την ισοπαλία, προβάδισμα στους σοσιαλδημοκράτες δίνουν τα έξιτ πολ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα πρώτα exit poll για τις γερμανικές εκλογές προέβλεψαν ισοπαλία. Σε δεύτερο χρόνο τα  exit poll δίνουν ένα μικρό προβάδισμα στους Σοσιαλδημοκράτες. Θα είναι μια νύχτα θρίλερ για τους Γερμανούς.

Το πρώτο exit poll

Σοσιαλδημοκράτες (SPD) 25%

Χριστιανοδημοκράτες (CDU) 25%

Πράσινοι 15%

Φιλελεύθεροι Δημοκράτες FDP 11%

AfD (ακροδεξιά) 11%

Die Linke (Αριστερά) 5%

Αλλα κόμματα 8%

Το δεύτερο exit poll

germanyexitpoll e1632675523303

Τα exit poll είναι αυτή τη φορά ενδεικτικά επειδή πολλοί ψηφοφόροι, ανάμεσά τους η ίδια η Μέρκελ, επέλεξαν φέτος την επιστολική ψήφο. Αυτές οι ψήφοι δεν θα υπολογιστούν στην αρχική εκτίμηση. Πολύ πιθανόν το όνομα του νέου καγκελαρίου να ανακοινωθεί αύριο αλλά πολλοί εκτιμούν ότι θα χρειαστούν μακρές διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό του επόμενου κυβερνητικού συνασπισμού, ο οποίος σύμφωνα με αναλυτές μάλλον θα χρειάζεται να περιλαμβάνει τρία κόμματα, κάτι που δεν έχει συμβεί στη Γερμανία από τη δεκαετία του 1950.

aset

Κερδισμένοι από τις φετινές εκλογές, αναμφίβολα, βγαίνουν οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι αύξησαν τα ποσοστά τους κατά 4,5%.  Αντίθετα, τα ποσοστά των Χριστιανοδημοκρατών, μετά την αποχώρηση της Άγγελα Μέρκελ από την πολιτική, συρρικνώθηκαν κατά 8%.

Στη σύνθεση της αυριανής κυβέρνησης είναι πιθανό να βρίσκονται οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι (FDP) σε συνεργασία με ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Όλαφ Σόλτς, έχει δηλώσει ότι θέλει να συγκυβερνήσει με τους Πράσινους και δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό και η Αριστερά (Die Linke). Ωστόσο έχει θέσει ως προϋπόθεση το κόμμα να αναιρέσει τις θέσεις του για το ΝΑΤΟ.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ