Κυριακή 7 Αυγούστου 2022

Ισλανδία: Πρώτη χώρα όπου οι γυναίκες είναι πλειοψηφία στο κοινοβούλιο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο της Ισλανδίας. Η σκανδιναβική χώρα των 370.000 κατοίκων, αποτελεί την πρώτη χώρα στην Ευρώπη, στην οποία η εκπροσώπηση των γυναικών στο κοινοβούλιο έσπασε το φράγμα του 50%.

Εκ των 63 εδρών του κοινοβουλίου της Ισλανδίας, τις 33 έχουν καταλάβει γυναίκες, ήτοι το 52,3%, σύμφωνα με τις προβολές που βασίζονται στα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών, οι οποίες διεξήχθησαν χθες.

Βάσει των δεδομένων που έχει συγκεντρώσει η Παγκόσμια Τράπεζα, καμία χώρα της Ευρώπης δεν έχει ποτέ υπερβεί το συμβολικό όριο του 50%, με τη Σουηδία να κατέχει μέχρι στιγμής των πρώτη θέση με το ποσοστό των βουλευτίνων στο 47%.

Παγκοσμίως, στα κοινοβούλια άλλων πέντε χωρών οι γυναίκες πολιτικοί συγκεντρώνουν αυτή τη στιγμή ένα ποσοστό τουλάχιστον 50%, σύμφωνα με τη Διεθνή Διακοινοβουλευτική Ένωση: στη Ρουάντα (61%), στην Κούβα (53%), στη Νικαράγουα (51%) όπως και στο Μεξικό και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (50%).

Η Ισλανδία είναι συχνά πρωτοπόρος σε ό,τι αφορά τις γυναίκες. Τον Οκτώβριο του 1975, η χώρα αποτέλεσε θέατρο μια πρωτόγνωρης μαζικής απεργίας γυναικών, που ζητούσαν καλύτερους μισθούς και θέσεις εργασίας.

Το 1980 υπήρξε η πρώτη που εξέλεξε με δημοκρατικές διαδικασίας μια γυναίκα στη θέση της προέδρου της χώρας.

 Στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές επικράτησε η συμμαχία των τριών κομμάτων,που κυβερνάει τη χώρα εδώ και τέσσερα χρόνια. Με το κόμμα της αριστερής οικολόγου πρωθυπουργού Κατρίν Γιάκομπσντοτιρ να χάνει έδαφος και συντηρητικό κόμμα, να συντηρεί τα ποσοστά του, κερδίζοντας τις περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο. Τα τρία κόμματα θα ξεκινήσουν τις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης,

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ