Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Περού: Αποτεφρώθηκε το πτώμα του ηγέτη του Φωτεινού Μονοπατιού

Η εισαγγελία απέρριψε το αίτημα που υπέβαλε η χήρα του να της παραδοθεί το πτώμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αποτεφρώθηκε χθες το πτώμα του ιστορικού ηγέτη της οργάνωσης μαοϊστών ανταρτών Φωτεινό Μονοπάτι,  Αμπιμάελ Γκουσμάν. Ο Γκουσμάν πέθανε την 11η Σεπτεμβρίου από αμφίπλευρη πνευμονία, ενώ εξέτιε την ποινή του στη φυλακή. Το πτώμα του μεταφέρθηκε υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας σε στρατιωτικό νοσοκομείο και αποτεφρώθηκε από τρεις ειδικούς με ειδικές στολές βιοασφάλειας, με βάση φωτογραφικά στιγμιότυπα που διένειμε το υπουργείο Εσωτερικών.

«Η αποτέφρωση του πτώματος του Μανουέλ Ρουβέν Αμπιμάελ Γκουσμάν Ρεϊνόσο άρχισε σήμερα (σ.σ. χθες) 24η Σεπτεμβρίου στις 03:30 (σ.σ. τοπική ώρα· 11:20 ώρα Ελλάδας) στο νοσοκομείο Centro Médico Naval του Καγιάο και τερματίστηκε στις 05:30 (13:30)», ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Το πού θα αποτεθεί η τέφρα του πρώην αρχηγού των ανταρτών δεν ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση του προέδρου Πέδρο Καστίγιο.

«Σήμερα περισσότερο από ποτέ τιμούμε τη μνήμη των χιλιάδων Περουβιανών που πέθαναν στα χέρια του τρόμου», ανέφερε μέσω Twitter ο περουβιανός υπουργός Χουάν Καράσκο, ο οποίος παρέστη στην αποτέφρωση μαζί με τον ομόλογό του της δικαιοσύνης. Χθες Παρασκευή εορτάστηκε η ημέρα του στρατού στη χώρα.

Ο Αμπιμάελ Γκουσμάν, φυλακισμένος από το 1992, εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης έπειτα από τις δύο καταδίκες του το 2006 και το 2018. Είχε διακομιστεί σε νοσοκομείο τον Ιούλιο.

Η εισαγγελία απέρριψε το αίτημα που υπέβαλε η χήρα του, η Ελένα Ιπαραγκίρε, η άλλοτε δεύτερη στην ιεραρχία της οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι, που επίσης έχει καταδικαστεί να εκτίσει ισόβια για τρομοκρατία, να της παραδοθεί το πτώμα και να ενταφιαστεί ο θανών. Επικαλέστηκε λόγους εθνικής ασφαλείας για την αποτέφρωση του πτώματος, καθώς φοβόταν ότι ο τάφος του Γκουσμάν θα μετατρεπόταν σε τόπο προσκυνήματος για τους οπαδούς και τους συγγενείς του ηγέτη της μαοϊστικής οργάνωσης.

Εξαιτίας του νομικού κενού που ήγειρε η υπόθεση, εντέλει ψηφίστηκε νόμος από το κοινοβούλιο, στο οποίο κυριαρχεί συμμαχία της δεξιάς, για να εγκριθεί η αποτέφρωση του πτώματός του από το κράτος. Το Perú Libre («Ελεύθερο Περού»), το μικρό μαρξιστικό-λενινιστικό κόμμα με το οποίο εξελέγη πρόεδρος ο κ. Καστίγιο, ο πρώην εκπαιδευτικός και συνδικαλιστής που επικράτησε προς γενική έκπληξη στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου, ψήφισε κατά.

Ο πρώην ηγέτης των μαοϊστών ανταρτών και οι κυριότεροι υπαρχηγοί του συνελήφθησαν το 1992 στη Λίμα, επί των ημερών του Αλμπέρτο Φουχιμόρι στην προεδρία (1990-2000). Ο κ. Φουχιμόρι, που διεξήγαγε σφοδρή εκστρατεία καταστολής του κινήματος αυτού, εκτίει σήμερα ποινή φυλάκισης για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, καθώς και υποθέσεις διαφθοράς.

Στον άλλοτε καθηγητή φιλοσοφίας, που μετατράπηκε σε αυτόν που οι αρχές και αντίπαλοί του αποκαλούσαν «Πολ Ποτ των Άνδεων», αναφερόμενοι στον ηγέτη των Ερυθρών Χμερ στην Καμπότζη, αποδόθηκε μεγάλο μέρος της ευθύνης για μια από τις πιο σκληρές εμφύλιες συρράξεις στη Λατινική Αμερική, που αιματοκύλισε το Περού από το 1980 ως το 2000 και στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, ενώ χιλιάδες άλλοι παραμένουν ως ακόμη και σήμερα αγνοούμενοι.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ