Κυριακή 7 Αυγούστου 2022

Το κράτος Δικαίου στην Ευρώπη στη μετά Μέρκελ εποχή

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θα αλλάξουν οι γερμανικές εκλογές τη δυναμική της μάχης της Ευρώπης για το κράτος δικαίου με την Ουγγαρία και την Πολωνία;

Αυτό είναι το ερώτημα που θέτουν πολλοί πολιτικοί στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Τα θέματα της ΕΕ δεν ήταν ψηλά στην ατζέντα της προεκλογικής εκστρατείας στη Γερμανία.

Αλλά οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι Πράσινοι έχουν καταστήσει σαφές ότι αν καταφέρουν να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση συνασπισμού, αυτό θα είναι κακά νέα για τους λαϊκιστές.

«Το γεγονός ότι είτε οι Σοσιαλδημοκράτες, είτε οι Πράσινοι θα είναι μέρος της νέας κυβέρνησης θα αλλάξει τη δυναμική. Νομίζω επίσης ότι οι Χριστιανοδημοκράτες με ένα νέο πρόσωπο θα είναι περισσότερο πιεσμένοι να είναι πιο ενεργοί και πιο σαφείς σε αυτό το μέτωπο. Τουλάχιστον ως εκπρόσωπος του κόμματος των Πρασίνων μπορώ να διαβεβαιώσω ότι εμείς που υποθετικά συμμετέχουμε στη νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσουμε σίγουρα το θέμα αυτό με πιο διεκδικητικό τρόπο», είπε ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων της Γερμανίας, Σεργκέι Λαγκοντίνσκι.

Εδώ και αρκετά χρόνια, η Πολωνία και η Ουγγαρία υπόκεινται σε καθεστώτα κυρώσεων της ΕΕ για παραβίαση των αξιών της ΕΕ.

Και οι δύο κυβερνήσεις επικρίθηκαν για υπονόμευση της δημοκρατίας, της ελευθερίας του Τύπου και για πολιτικές κατά των ΛΟΑΤΚΙ.

Ενώ το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στους λαϊκιστές προκειμένου να τους απομονώσουν, η πραγματική αλλαγή ωστόσο μπορεί να έρθει από το έδαφος.

«Ο Όρμπαν είναι απομονωμένος αυτή τη στιγμή, θα έλεγα περισσότερο από ποτέ. Και αυτή η διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον μηχανισμό του κράτους δικαίου, θα πρέπει να συνεχίσουμε με το θέμα του άρθρου 7, και αυτό μαζί με την ενδυνάμωση των δημοκρατικών δυνάμεων, αυτό έχετε μια εξέλιξη από τις δύο πλευρές. Εννοώ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να ανατρέψει τον Όρμπαν. Αυτό πρέπει να το κάνουν οι Ούγγροι», είπε η δρ. Ελεν Ουμπερσαρ από το Ίδρυμα Heinrich Böll.

Ενώ η διάλυση της ΕΕ και οι μάχες για το κράτος δικαίου δεν ήταν πρωτοσέλιδα στη γερμανική προεκλογική εκστρατεία, για τους Ούγγρους και τους Πολωνούς πολίτες- είτε είναι φιλοκυβερνητικοί είτε αντιπολιτευόμενοι- οι επόμενοι κυβερνήτες στη Γερμανία θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στη μοίρα τους.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ