Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Τζάστιν Τριντό: Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι κάλπες στον Καναδά τον ανέδειξαν νικητή, αλλά ο Τζάστιν Τριντό κυριολεκτικά πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος.

Ο 49χρονος πρωθυπουργός του Καναδά εξασφαλίζει τρίτη θητεία, αλλά δεν κατάφερε να επιτύχει τον στόχο που έθεσε ο ίδιος, για την ανάκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας των εδρών στο κοινοβούλιο.

Οι κάλπες στήθηκαν πρόωρα καθώς ο Τριντό ήθελε να κεφαλαιοποιήσει την καλή εικόνα της κυβέρνησής του για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας. Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η δημοφιλία του ήταν υψηλή. Παγιδεύτηκε σε αυτή την εικόνα και προκήρυξε πρόωρες εκλογές, ελπίζοντας ότι θα έπαιρνε καθαρή εντολή από τους Καναδούς. Η προεκλογική εκστρατεία ήταν δύσκολη και οι κάλπες ανέδειξαν πρώτο κόμμα τους Φιλελεύθερους, αλλά χωρίς απόλυτη πλειοψηφία. Πρακτικά ο Τζάστιν Τριντό έκανε μια δύσκολη διαδρομή για να επιστρέψει στην αφετηρία.

«Μας στέλνετε ξανά στη δουλειά με τη σαφή εντολή να οδηγήσουμε τον Καναδά στην έξοδο από την πανδημία και σε πιο φωτεινές μέρες», είπε ο κ. Τριντό στο μικρό πλήθος υποστηρικτών του σε αίθουσα ξενοδοχείου.

Και μάλιστα οι Συντηρητικοί προηγούνται σε 122 περιφέρειες και κερδίζουν την λαϊκή ψήφο, λαμβάνοντας το 34% των ψήφων, έναντι του 32% των Φιλελεύθερων. Όμως επειδή οι Φιλελεύθεροι του Τριντό κερδίζουν περισσότερες ψήφους σε μεγάλα αστικά κέντρα εξασφαλίζουν 156 έδρες, μία περισσότερη σε σχέση με την προηγούμενη Βουλή, αλλά δεν έχουν ελπίδα να πάρουν την πλειοψηφία των 170 εδρών.

Ο ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος, Έριν Ο’ Τουλ, αναγνώρισε την ήττα του και είπε πως «τηλεφώνησε και συνεχάρη» τον κ. Τριντό, επισημαίνοντας ως θετικό στοιχείο των εκλογών το ότι το ποσοστό των Συντηρητικών «αυξήθηκε σε όλη τη χώρα».

Έτσι ο γιος του πρώην πρωθυπουργού, Πιετ Τριντό, που κυβερνά από το 2019, έχει την ανάγκη υποστήριξης μικρότερων κομμάτων για να κυβερνήσει, ή θα αρκεστεί σε κυβέρνηση μειοψηφίας.

Για «εκλογές της μέρας της μαρμότας» έκανε λόγο ο Τζέραλντ Μπάιερ, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ