Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

AUKUS: Η Γαλλία ανακαλεί του πρεσβευτές της σε ΗΠΑ και Αυστραλία

Λόγω της επίμαχης συμφωνίας η Αυστραλία ακύρωσε τη σύμβασης της με τη Γαλλία για την προμήθεια υποβρυχίων, ώστε να προμηθευτεί υποβρύχια, τελικά, από τις ΗΠΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε γνωστό ότι η Γαλλία αποφάσισε να ανακαλέσει τους πρεσβευτές της στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία

Αφορμή για την ανάκληση των διπλωματών ήταν η ανακοίνωση της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ουάσινγκτον, Λονδίνου και Καμπέρας.

Λόγω της επίμαχης συμφωνίας η Αυστραλία ακύρωσε τη σύμβασης της με τη Γαλλία για την προμήθεια υποβρυχίων, ώστε να προμηθευτεί υποβρύχια, τελικά, από τις ΗΠΑ.

«Κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Δημοκρατίας, αποφάσισα να ανακαλέσω αμέσως στο Παρίσι για διαβουλεύσεις τους δύο πρεσβευτές μας στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Αυτή η ασυνήθιστη απόφαση δικαιολογείται από την ασυνήθιστη σοβαρότητα των ανακοινώσεων που έγιναν στις 15 Σεπτεμβρίου από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ», αναφέρει στην ανακοίνωση του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Για τεράστιο διπλωματικό λάθος έκανε λόγο ο πρεσβευτής τον οποίο ανακάλεσε από την Καμπέρα το Παρίσι.

«Νομίζω ότι αυτό ήταν ένα τεράστιο λάθος, μια πολύ, πολύ κακή διαχείριση της εταιρικής σχέσης, διότι δεν ήταν ένα συμβόλαιο, ήταν μια εταιρική σχέση, η οποία υποτίθεται ότι βασιζόταν στην εμπιστοσύνη, την αμοιβαία κατανόηση και την ειλικρίνεια», δήλωσε ο πρεσβευτής Ζαν Πιερ Τεμπόλ σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα.

«Θα ήθελα να βρεθώ σε μια μηχανή του χρόνου, εάν θα ήταν δυνατόν, ώστε να μην καταλήγαμε σε μια τόσο απίστευτη, αδέξια, ακατάλληλη, κατάσταση»

«Λυπάμαι πολύ που αναγκάζομαι να φύγω, αλλά πρέπει να γίνουν κάποιες επανεκτιμήσεις» τόνισε ο πρεσβευτής.

Η Αυστραλία, από τη μερία της, εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση της Γαλλίας και σημείωσε ότι σκοπεύει να συνεχίσει να συνεργάζεται μαζί της σε άλλα θέματα.

«Η Αυστραλία κατανοεί τη δυσαρέσκειά της Γαλλία για την απόφαση μας, την οποία λάβαμε με γνώμονα τα εθνικά μας συμφέροντα» είπε σε ανακοίνωση του ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου είπε ότι η Γαλλία είναι σύμμαχος ζωτικής σημασίας  για τις ΗΠΑ και ότι θα προσπαθήσουν να επιλύσουν τις διαφορές, που έχουν προκύψει, τις επόμενες μέρες.

Στην ανακοίνωση η Γαλλία δεν έκανε κάποια αναφορά στη Βρετανία, σύμφωνα όμως με πηγές θεωρεί οπορτουνιστική τη στάση της.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ