Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

Διεθνής Αμνηστία: Το Facebook επιτρέπει στους ισχυρούς χρήστες να υποκινούν βία

Η πλατφόρμα έχει δημιουργήσει ένα σύστημα που δίνει στους ισχυρούς χρήστες τη δυνατότητα να παρενοχλούν άλλους, να κάνουν ψευδείς ισχυρισμούς και να υποκινούν βία. Το μήνυμα από το Facebook είναι σαφές: Αν έχετε αρκετή επιρροή, θα σας αφήσουν να ξεφύγετε με οτιδήποτε»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τη διάδοση επιβλαβούς και υβριστικού περιεχομένου παγκοσμίως τροφοδοτεί η πλατφόρμα του Facebook, όπως τονίζει η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Ανιές Καλαμάρ. Όπως καταδεικνύουν τα εσωτερικά έγγραφα που έλαβε η «Wall Street Journal» το Facebook χρησιμοποιεί ένα σύστημα που εξαιρεί τους χρήστες υψηλού προφίλ από ορισμένους ή όλους τους όρους χρήσης της πλατφόρμας.

«Το Facebook ισχυρίζεται ότι “δεν επωφελείται από το μίσος”. Ωστόσο, σύμφωνα με έγγραφα της εταιρείας, προερχόμενα από ανώνυμο πληροφοριοδότη, έχει δημιουργήσει ένα σύστημα που δίνει στους ισχυρούς χρήστες τη δυνατότητα να παρενοχλούν άλλους, να κάνουν ψευδείς ισχυρισμούς και να υποκινούν βία. Το μήνυμα από το Facebook είναι σαφές: Αν έχετε αρκετή επιρροή, θα σας αφήσουν να ξεφύγετε με οτιδήποτε», υπογραμμίζει η κ. Καλαμάρ, ενώ προσθέτει ότι το γεγονός ότι αυτά τα εσωτερικά έγγραφα φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις που έχει δημοσιεύσει το Facebook θέτει επίσης υπό αμφισβήτηση το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη στην εταιρεία και σε όσα ισχυρίζεται.

«Βασικά πρέπει να ορίσουμε τη ριζική αιτία του προβλήματος: το επιχειρηματικό μοντέλο επιτήρησης του Facebook, γύρω από τις διαφημίσεις, το οποίο βασίζεται στην επιθετική συλλογή δεδομένων και τη σκιαγράφηση των προφίλ των χρηστών σε τεράστια κλίμακα. Οι αλγόριθμοι του Facebook ενισχύουν την παραπληροφόρηση και το διχαστικό περιεχόμενο και τροφοδοτούν τον ρατσισμό, επειδή τέτοιου είδους περιεχόμενο πιθανότατα κρατά το ενδιαφέρον των χρηστών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αυξάνοντας έτσι τα διαφημιστικά έσοδα του Facebook», σημειώνει η κ. Καλαμάρ.

Τέλος απευθύνει έκκληση για επείγουσα κυβερνητική ρύθμιση ώστε να διασφαλιστεί ότι στον διαδικτυακό κόσμο τα ανθρώπινα δικαιώματα προστατεύονται αποτελεσματικά. «Αυτές οι αποκαλύψεις υπογραμμίζουν το γεγονός ότι πολύ απλά δεν μπορούμε να βασιστούμε στις εταιρείες για την αυτορρύθμιση», καταλήγει.

Ιστορικό

Το πρόγραμμα «Cross-check» ή «X-check» του Facebook προοριζόταν να παρέχει ένα επιπλέον επίπεδο εσωτερικής επανεξέτασης προτού το Facebook λάβει αποφάσεις σχετικά με τους λογαριασμούς υψηλού προφίλ.

Ωστόσο, η «Wall Street Journal» έχει λάβει έγγραφα από πληροφοριοδότη που υποδηλώνουν ότι το Facebook δεν ακολούθησε τις εν λόγω πρακτικές επανεξέτασης. Αυτό φέρεται να οφείλεται στο γεγονός ότι το Facebook χρησιμοποίησε το X-Check για να εντάξει χρήστες υψηλού προφίλ σε «λευκή λίστα» και να τους απαλλάξει από κάθε τιμωρητική ενέργεια σε περίπτωση που θα παραβίαζαν τους όρους χρήσης της πλατφόρμας, συμπεριλαμβανομένης της παρενόχλησης ή της υποκίνησης βίας.

Το Facebook απάντησε στην εφημερίδα, λέγοντας: «Αφαιρούμε περιεχόμενο από το Facebook, ανεξάρτητα από το ποιος το δημοσιεύει, όταν αυτό διαρρηγνύει τα πρότυπά μας».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ