Σάββατο 6 Αυγούστου 2022

Η κεντροαριστερά κέρδισε τις εκλογές στη Νορβηγία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο της Νορβηγίας εξασφαλίζει η αριστερά, υποχρεώνοντας τη συντηρητική πρωθυπουργό, Έρνα Σόλμπεργκ να παραδεχτεί την ήττα της ύστερα από οκτώ χρόνια στην εξουσία. Το Εργατικό Κόμμα του Γιόνας Γκαρ Στέρε που κερδίζει τις περισσότερες έδρες επιδιώκει να εξασφαλίσει την στήριξη των άλλων τεσσάρων κεντροαριστερών κομμάτων ώστε στο νέο κοινοβούλιο η κεντροαριστερά να ελέγχει συνολικά τις 100 από τις 169 έδρες.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος διαπραγματεύεται με τα άλλα κεντροαριστερά κόμματα για να συμφωνηθεί ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που θα δώσει απαντήσεις σε μείζοντα θέματα που απασχολούν τη Νορβηγία, όπως η μείωση της ψαλίδας του πλούτου, η κλιματική αλλαγή και η σταδιακή απεξάρτηση από το πετρέλαιο – παρότι η πετρελαϊκή βιομηχανία δίνει θέσεις εργασίας.

«Τις προσεχείς ημέρες θα καλέσω τους ηγέτες όλων των κομμάτων που θέλουν μία αλλαγή. Εμείς ως το μεγαλύτερο κόμμα θα διασφαλίσουμε ότι η Νορβηγία θα έχει νέα κυβέρνηση και νέα ρότα», δήλωσε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος.

«Το έργο του συντηρητικού κόμματος στην κυβέρνηση τελείωσε αυτή τη φορά», δήλωσε η Σόλμπεργκ που κυβερνά τη σκανδιναβική χώρα από το 2013, χρόνος ρεκόρ για τη δεξιά στην ιστορία της χώρας. «Θα ήθελα να συγχαρώ τον Γιόνας Γκαρ Στέρε».

«Θα γίνουν κάποιες αυξήσεις στη φορολογία και θα τεθούν διαφορετικές προτεραιότητες, αλλά το συνολικό μέγεθος του κρατικού προϋπολογισμού δεν θα διαφοροποιηθεί σε σχέση με εκείνο της συντηρητικής κυβέρνησης», εκτίμησε ο οικονομολόγος Κίερστι Χάουγκλαντ.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ