Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

ΟΗΕ: Η κλιματική κρίση, η μεγαλύτερη παγκοσμίως απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα

«Καθώς αυτές οι περιβαλλοντικές απειλές εντείνονται, θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη μεμονωμένη απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην εποχή μας», επισήμανε η επικεφαλής ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα Ηνωμένα Έθνη Μισέλ Μπατσελέτ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η «τριπλή κρίση του πλανήτη» της κλιματικής αλλαγής, της μόλυνσης και της καταστροφής της φύσης, αποτελούν τη μεγαλύτερη παγκοσμίως μεμονωμένη απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως δήλωσε σήμερα η επικεφαλής ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα Ηνωμένα Έθνη Μισέλ Μπατσελέτ. «Καθώς αυτές οι περιβαλλοντικές απειλές εντείνονται, θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη μεμονωμένη απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην εποχή μας», επισήμανε η κ. Μπατσελέτ, στην έναρξη συνεδρίασης του συμβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Γενεύη, αναφερόμενη σε πρόσφατα «ακραία και φονικά» κλιματικά γεγονότα, όπως οι πλημμύρες στη Γερμανία και οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια.

«Πρέπει να θέσουμε τον πήχη ψηλότερα –πράγματι, το κοινό μας μέλλον εξαρτάται από αυτό», πρόσθεσε η ίδια.

Η Μπατσελέτ υπογράμμισε ότι η «τριπλή αυτή κρίση του πλανήτη» έχει ήδη μεγάλο και άμεσο αντίκτυπο σε σειρά ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως «τα δικαιώματα για επαρκή σίτιση, νερό, μόρφωση, στέγαση, υγεία, ανάπτυξη ακόμα και στην ίδια τη ζωή».

«Η μόλυνση –που προέρχεται από τους ίδιους μη βιώσιμους τρόπους κατανάλωσης και παραγωγής όπως η κλιματική αλλαγή– είναι η αιτία για έναν στους έξι πρόωρους θανάτους», είπε η ίδια.

Ο λιμός στη Μαδαγασκάρη, η ερημοποίηση στο Σαχέλ, η άνοδος της στάθμης των υδάτων στο Μπαγκλαντές, η λειψυδρία στη Μέση Ανατολή, οι τεράστιες πυρκαγιές στη Σιβηρία και στην Καλιφόρνια, οι πλημμύρες στην Κίνα και στη Γερμανία…Η Μπατσελέτ αναφέρθηκε σε μια μακρά λίστα περιβαλλοντικών κρίσεων που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή μεγάλων τμημάτων πληθυσμού σε όλο τον κόσμο.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ