Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Πορτογαλία: «Τέλος» η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους

Το μέτρο αυτό «επικυρώθηκε» από το πορτογαλικό κοινοβούλιο, σχεδόν ένα χρόνο μετά την υποχρεωτική χρήση της προστατευτικής μάσκας που είχε επιβληθεί στη χώρα από τα τέλη Οκτωβρίου του 2020. Παρόλα αυτά, η γενική διεύθυνση Υγείας συνιστά χρήση μάσκας σε περίπτωση συνωστισμού ή όταν δεν είναι δυνατό να γίνουν σεβαστά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χωρίς μάσκα θα μπορούν να κυκλοφορούν από σήμερα στους εξωτερικούς χώρους οι Πορτογάλοι καθώς η χώρα καταγράφει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού (άνω του 80% του πληθυσμού) κατά της COVID-19 στον κόσμο, ενώ παράλληλα σημειώνεται και μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού.

Το μέτρο αυτό «επικυρώθηκε» από το πορτογαλικό κοινοβούλιο, σχεδόν ένα χρόνο μετά την υποχρεωτική χρήση της προστατευτικής μάσκας που είχε επιβληθεί στη χώρα από τα τέλη Οκτωβρίου του 2020. Παρόλα αυτά, η γενική διεύθυνση Υγείας συνιστά χρήση μάσκας σε περίπτωση συνωστισμού ή όταν δεν είναι δυνατό να γίνουν σεβαστά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι σε δημόσιους χώρους όπως είναι τα καταστήματα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα σχολεία ή οι αίθουσες θεαμάτων, η μάσκα παραμένει υποχρεωτική.

Η Πορτογαλία, με πληθυσμό περίπου 10 εκατ. κατοίκους, έχει καταγράψει μέχρι σήμερα σχεδόν 18.000 θανάτους από την COVID-19. Την ίδια ώρα, το κύμα κρουσμάτων από τη μετάλλαξη «Δέλτα» υποχώρησε από περισσότερα από 3.000 νέα κρούσματα καθημερινά τον Ιούλιο σε λιγότερα από τα μισά την τρέχουσα περίοδο. Να σημειωθεί ότι ποσοστό άνω του 80% του πληθυσμού της Πορτογαλίας έχει ήδη εμβολιαστεί πλήρως, γεγονός το οποίο την κατατάσσει μεταξύ των πιο προχωρημένων παγκοσμίως στον τομέα αυτόν, όπως η Μάλτα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Όταν επιτευχθεί ο στόχος για τον εμβολιασμό του 85% του πληθυσμού, η κυβέρνηση προβλέπει νέα χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων, με τον τερματισμό των ορίων στους πελάτες των εστιατορίων, των εμπορικών καταστημάτων και των πολιτιστικών χώρων ή ακόμη το εκ νέου άνοιγμα των μπαρ και των νυχτερινών κέντρων.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ