Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Η δήμαρχος του Παρισιού θα διεκδικήσει το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές

Θα μπορέσει, άραγε, η Aν Ιντάλγκο να στρέψει του Γάλλους ξανά στην αριστερά ;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η  δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα, ώστε να εκπροσωπήσει το κόμμα της, τους Σοσιαλιστές, στις προεδρικές εκλογές του  2022. Το πρόγραμμα της δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, ωστόσο η Ιντάλγκο υπόσχεται τη δημιουργία μιας πιο πράσινης οικονομίας, την επαναβιομηχάνιση των παλιών βιομηχανικών κέντρων, την ανάδειξη των πολιτών στο επίκεντρο της ΕΕ και τη βελτίωση της εκπαίδευσης.

Η Ινταλγκό, έγινε η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας το 2014.  Συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις το 8% στην πρόθεση ψήφου για τον πρώτο γύρο τον εκλογών, που θα γίνουν τον Απρίλιο. Τη στιγμή που ο Μακρόν και η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν συγκεντρώνουν 20% – 24%.

«Γνωρίζοντας τη σοβαρότητα των καιρών και για να δώσω ελπίδα στη ζωή μας αποφάσισα να είμαι υποψήφια για τη γαλλική προεδρία», είπε η δήμαρχος όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της από την Ρουέν, την παραδοσιακή ιστορική πρωτεύουσα της Νορμανδίας.

Ως δήμαρχος του Παρισιού, η γεννημένη στην Ισπανία Ινταλγκό, έχει αποσπάσει εύσημα γιατί μετέτρεψε τις όχθες του Σηκουάνα, που άλλοτε αντιμετώπιζαν κυκλοφοριακή συμφόρηση, σε πολυσύχναστους πεζοδρόμους, για την αυστηρή πολιτική της ως προς τα ρυπογόνα οχήματα και για τη δημιουργία νέων ποδηλατοδρόμων. Έχει, ακόμα, αντιμετώπισει μεγάλες κρίσεις, όπως την πανδημία, τη φωτιά στην Παναγία των Παρισίων, τα Κίτρινα Γιλέκα και τρομοκρατικές επιθέσεις.

Η Ιντάλγκο θα έχει περισσότερες πιθανότητες να νικήσει, αν συσπειρώσει την αριστερά που είναι κατακερματισμένη. Αλλά και το κόμμα της δεν βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, καθώς, εδώ και χρόνια, πασχίζει να ανασυγκροτηθεί.

Το χρίσμα επίσης διεκδικούν,  ο πρώην υπουργός  Αγροτικής Ανάπτυξης Στεφάν Λεφόλ και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αρνό Μοντεμπούρ.

Οι Πράσινοι, οι οποίοι είχαν καλές επιδόσεις στις δημοτικές εκλογές τον περασμένο χρόνο, θα ανακοινώσουν τον υποψήφιό τους μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο κεντροαριστερός υποψήφιος θα πρέπει να συσπειρώσει τους Πράσινους και την Αριστερά  για να στηρίξουν κοινό υποψήφιο για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών.

Οι δημοσκοπήσεις μέχρι τώρα δείχνουν ότι ο Μακρόν και η Λεπέν είναι οι πιθανότεροι υποψήφιοι για τον δεύτερο γύρο.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ