Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022

Τζ.Μπάιντεν : Yποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τα 2/3 των Αμερικανών εργαζόμενων

"Δεν πρόκειται για ελευθερία ή για προσωπική επιλογή, αλλά για την προστασία του εαυτού σας όπως και αυτών που είναι γύρω σας", υποστήριξε ο Αμερικανός Πρόεδρος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Mε τις ΗΠΑ να έχουν θρηνήσει χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία, και την μετάλλαξη Δέλτα να είναι ιδιαιτέρως απειλητική, ο Πρόεδρος Μπάιντεν πήρε μια δύσκολη απόφαση, που μάλιστα λοιδώρησαν οι αντίπαλοί του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αντιμέτωπος με μια επιδημία της COVID-19 που δεν τελειώνει λόγω της παραλλαγής Δέλτα, επέλεξε χθες, Πέμπτη, τον δύσκολο δρόμο, καθιστώντας υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τα δύο τρίτα των Αμερικανών εργαζομένων ώστε να μπορέσουν οι ΗΠΑ “να γυρίσουν σελίδα” στην πανδημία του νέου κορονοϊού.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα με το οποίο υποχρεώνει τους κυβερνητικούς υπαλλήλους να εμβολιαστούν, χωρίς να τους δίδεται δυνατότητα να καταφύγουν σε τακτικά διαγνωστικά τεστ, ενώ προβλέπονται πειθαρχικές κυρώσεις για αυτούς που δεν θα συμμορφωθούν, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Το μέτρο αυτό αφορά επίσης τους υπαλλήλους υπεργολάβων των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, το προσωπικό των οίκων ευγηρίας που λαμβάνουν ομοσπονδιακές επιδοτήσεις (17 εκατομμύρια ανθρώπους) και τα σχολεία ή σχολές που υπάγονται στον έλεγχο του ομοσπονδιακού κράτους.

Για τον ιδιωτικό τομέα, το υπουργείο Εργασίας θα καθιερώσει την υποχρέωση εμβολιασμού ή πραγματοποίησης ενός διαγνωστικού τεστ την εβδομάδα για τους εργαζομένους επιχειρήσεων που απασχολούν περισσότερους από 100 υπαλλήλους, δηλαδή για περισσότερα από 80 εκατομμύρια ανθρώπους.

Συνολικά η υποχρέωση εμβολιασμού θα αφορά περίπου 100 εκατομμύρια Αμερικανούς, δηλαδή τα δύο τρίτα των εργαζομένων”, δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν σε ομιλία του.

Το αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο “θα επιβλέπει ώστε οι εργοδότες να διαθέτουν τους πόρους, συμβουλές και την απαραίτητη ευελιξία για να (…) συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις για τη δημόσια υγεία”, διευκρινίζει σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απέστειλε στο AFP o Νιλ Μπράντλεϊ, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρός του.

Ο Λευκός Οίκος θέλει επίσης να διευκολυνθεί η πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ και να παραταθεί η χρήση μάσκας (ταξίδια, ομοσπονδιακά κτίρια) για να αναχαιτιστεί η επιδημία.

Η νέα αυτή στρατηγική έχει στόχο 80 εκατομμύρια Αμερικανούς που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, ήτοι 25% του πληθυσμού.

Αυτή “η προσδιορισμένη μειονότητα Αμερικανών που υποστηρίζεται από μια προσδιορισμένη μειονότητα πολιτικών αξιωματούχων εμποδίζει την Αμερική να γυρίσει σελίδα” στην COVID-19, κατήγγειλε ο πρόεδρος, επιτιθέμενος στους “εκλεγμένους αξιωματούχους, (οι οποίοι) εργάζονται ενεργά για να υπονομεύσουν τον αγώνα κατά της COVID-19”, απαγορεύοντας κάθε αυστηρό μέτρο όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, στο όνομα των ατομικών ελευθεριών, μολονότι τα θετικά κρούσματα και οι θάνατοι σημείωσαν έκρηξη αυτό το καλοκαίρι εξαιτίας του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα σε αρκετές συντηρητικές πολιτείες.

“Δεν πρόκειται για ελευθερία ή για προσωπική επιλογή, αλλά για την προστασία του εαυτού σας όπως και αυτών που είναι γύρω σας“, επέμεινε ο Τζο Μπάιντεν.

Αξιωματούχοι των υγειονομικών αρχών έχουν δηλώσει ότι ποσοστό πάνω από το 97% αυτών που νοσηλεύονται με COVID-19 δεν έχουν εμβολιαστεί, και σε αυτήν την πληθυσμιακή ομάδα αναλογεί ακόμη υψηλότερο μερίδιο των θανάτων.

“Τρέλα” και  “δικτατορία” καταλογίζουν στον Μπάιντεν Ρεπουμπλικανοί αξιωματούχοι

Ρεπουμπλικανοί αξιωματούχοι κατήγγειλαν αντιθέτως ότι πρόκειται για “τρέλα” και ένα “αντισυνταγματικό” σχέδιο, κυρίως για το σκέλος των μεγάλων επιχειρήσεων. “Αυτό μοιάζει πολύ με δικτατορία”, έγραψε στο Twitter η ομάδα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η Κάθι ΜακΜόρις Ρότζερς, υψηλόβαθμη Ρεπουμπλικανή αξιωματούχος στην Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που επιβλέπει την πολιτική για την υγεία, δήλωσε ότι ο Μπάιντεν “χρησιμοποιεί τον φόβο, τον έλεγχο και τις εντολές”.

Η Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικανών ανακοίνωσε εξάλλου ότι σκοπεύει να προσφύγει κατά της κυβέρνησης Μπάιντεν για την εντολή για εμβολιασμό.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος έπρεπε οπωσδήποτε να επανέλθει δριμύτερος στο σκέλος της υγείας μετά τα πισωγυρίσματα που είχε φέτος το καλοκαίρι στο οικονομικό και το πολιτικό μέτωπο, δεχόμενος πλήθος επικρίσεων για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τις απομακρύνσεις πολιτών από το Αφγανιστάν στα τέλη του Αυγούστου.

Ήδη απέτυχε στον στόχο του να έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση το 70% των ενηλίκων ως τις 4 Ιουλίου, την εθνική εορτή στις ΗΠΑ, ενώ η χώρα πέτυχε αυτόν τον στόχο έναν μήνα αργότερα, στις 3 Αυγούστου.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ, όπου το 53,3% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, είναι η χώρα που έχει καταγράψει τους περισσότερους θανάτους παγκοσμίως από τον νέο κορονοϊό, με περισσότερους από 653.000 νεκρούς.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ