Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021
MENU

Αϊτή: μπροστά στο φάσμα της πείνας οι σεισμόπληκτοι

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι στην Αϊτή, που ζουν στις επαρχίες που έπληξε ο σεισμός του Αυγούστου, βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας τον χειμώνα, προειδοποίησε ο Οργανισμός Επισιτισμού και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Ο σεισμός προκάλεσε την καταστροφή σχεδόν του συνόλου των υποδομών αγροτικής παραγωγής και διανομής τροφίμων, το οδικό δίκτυο και τα συστήματα υδροδότησης και πριν αρχίσουν εργασίες αποκατάστασης τα προβλήματα επιδεινώθηκαν από το πέρασμα της καταιγίδας Γκρέις.

Στο νότιο τμήμα της Αϊτής, που επλήξη από τον σεισμό «περίπου 980.000 άνθρωποι αναμένεται να βρεθούν σε κατάσταση οξείας διατροφικής ανασφάλειας (φάση 3 ή ακόμη υψηλότερη στην 5βαθμη κλίμακα) μεταξύ του Σεπτεμβρίου 2021 και του Φεβρουαρίου του 2022, ανάμεσά τους 320.000 που αναμένεται να περιέλθουν στη φάση 4 (κατάσταση έκτακτης ανάγκης)», προειδοποιεί ο FAO. Ο οργανισμός απηύθηνε έκκληση να συγκεντρωθούν επειγόντως κεφάλαια 20 εκατομμυρίων δολαρίων για να καλυφθούν άμεσα οι δαπάνες αποκατάστασης των υποδομών σε μια περιοχή όπου ζουν 32.000 από τις 160.000 οικογένειες από τον σεισμό.

Ο FAO θέλει να βοηθήσει με τη διανομή σπόρων, ζώων που χρησιμοποιούνται στην αγροτική παραγωγή και με την αποκατάσταση των καταστροφών στα κανάλια άρδευσης, στα γαλακτοκομεία και στις μονάδες επεξεργασίας φρούτων. Το πρόβλημα πάντως επιδεινώνεται και από το ότι οι βροχοπτώσεις φέτος ήταν λιγότερες από τις συνηθισμένες στην περιοχή.

Ο σεισμός της 14ης Αυγούστου στοίχισε τη ζωή σε 2.248 ανθρώπους, ενώ αγνοείται ακόμη η τύχη άλλων 329 πολιτών, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό της Πολιτικής Προστασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το ξενοδοχείο θέλει πίσω την ομπρέλα του, Κυριάκο!

Δεν έφτανε για τον πρωθυπουργό ο εξευτελισμός να εμφανίζεται με διαφημιστική ομπρέλα πολυτελούς ξενοδοχείου των Βρυξελλών στο προσκύνημα της...

Σάρον Στόουν, τα σέβη μας

της Χρυσούλας ΠαπαϊωάννουΜια βόλτα στο διαδίκτυο, και στις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από το Met Gala της Νέας Υόρκης που...

Γυρίζει σελίδα ο ΣΥΡΙΖΑ- Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο με το λαό

 Ο Αλέξης Τσίπρας, επιλέγει, πλέον, το σκληρό ροκ. Από την 85η ΔΕΘ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πετάει το...