Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

Σε απόγνωση οι Γερμανοί συντηρητικοί, τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με κινδυνολογία προσπαθεί να ανακόψει τον δημοσκοπικό κατήφορο η συντηρητική Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές στη Γερμανία, επιχειρώντας να εμφανίσει σαν κίνδυνο για την χώρα μία πιθανή συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών, Πράσινων και Αριστεράς.

Σε προεκλογική συγκέντρωση στη νότια Γερμανία  ο υποψήφιος καγκελάριος του CDU, Αρμίν Λάσετ, υποστήριξε ότι ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία του σοσιαλδημοκράτη υποψηφίου, Σολτς, με τους Πράσινους και το Κόμμα της Αριστεράς θα αποδυνάμωνε τον στρατό, επειδή το κόμμα της Αριστεράς αντιτίθεται στην ανάπτυξη στρατευμάτων στο εξωτερικό και θα εμπόδιζε ένα νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, με την αγορά drones.

Ο Λάσετ μίλησε για «κίνδυνο ασφαλείας» για τη Γερμανία από ένα πιθανό συνασπισμό των Σοσιαλδημοκρατών του SPD, του κόμματος των Πρασίνων και της Αριστεράς.

Μάλιστα ο Μάρκους Σέντερ, επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), που είναι το «αδελφό κόμμα» των συντηρητικών του CDU, κατηγόρησε το Κόμμα της Αριστεράς ότι ακόμα δεν έχει αποστασιοποιηθεί από το κομμουνιστικό καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας.

Η ηγεσία του SPD χαρακτήρισε τις δηλώσεις αυτές «εκστρατεία φόβου», που παραπέμπει στη δεκαετία του 1990.

Οι συντηρητικοί σε απόγνωση

Η συντηρητική παράταξη της Μέρκελ βρίσκεται σε απόγνωση και αυτό είναι κατανοητό. Ο Λάσετ βλέπει πως η συμμαχία CDU/CSU βρίσκεται στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις, ενώ το SPD διατηρεί προβάδισμα πέντε μονάδων. Οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις- του  INSA και του YouGov- δείχνουν το SPD να συγκεντρώνει ποσοστό 25 %, έναντι 20%του CDU και 15%-16% των Πρασίνων.

59067535 7

Οι αριθμοί θεωρούνται καταστροφικοί για τους συντηρητικούς, που επιχειρούν να αντιστρέψουν το κλίμα με το φάντασμα της ριζοσπαστικής αριστεράς. Στόχος είναι να συσπειρώσουν το συντηρητικό εκλογικό σώμα, αλλά η δυναμική δεν τους δικαιώνει.

Παρά την καλή εικόνα στο επιτελείο του SPD δείχνουν πολύ συγκρατημένη αισιοδοξία. Τα προβλήματα στις δημοσκοπήσεις δεν τους επιτρέπουν εφησυχασμό. Δεν ξεχνούν για παράδειγμα ότι οι δημοσκοπήσεις πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ έπεσαν έξω. Επιπλέον το περιθώριο δημοσκοπικού σφάλματος είναι 2-3 μονάδες, άρα κάλλιστα η εικόνα που δημιουργείται για τις τάσεις στη Γερμανία μπορεί εύκολα να αντιστραφεί.

Αλλά το μεγαλύτερο ερωτηματικό είναι τι θα συμβεί αν μία μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος επιλέξει την επιστολική ψήφο, εν μέσω πανδημίας.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ