Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021
MENU

Βίαια επεισόδια σε διαδήλωση γυναικών στο Αφγανιστάν

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Συγκεντρώθηκαν κοντά στο προεδρικό παλάτι κρατώντας πλακάτ με το σύνθημα  «δεν είμαστε οι γυναίκες της δεκαετίας του ’90».

Μια μικρή και γενναία ομάδα γυναικών βγήκε το Σάββατο στους δρόμους της Καμπούλ για να διαδήλωση, με αίτημα την ισότητα και τη συμμετοχή στην κυβέρνηση.   Είναι η τρίτη διαδήλωση διαμαρτυρίας που οργανώνουν γυναίκες στο Αφγανιστάν, αφότου οι ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο της χώρας.

afhgan women 1
EPA/STRINGER

Χθες, συγκεντρώθηκαν κοντά στο προεδρικό παλάτι κρατώντας πλακάτ με το σύνθημα  «δεν είμαστε οι γυναίκες της δεκαετίας του ’90».

Στο βίντεο το οποίο δημοσίευσε το κανάλι Tolonews ακούγεται ένας στρατιώτης να λέει με ήρεμη φωνή θα «μεταβιβάσουμε το μήνυμα σας στους άρχοντες». Όταν όμως οι διαδηλώτριες κατευθυνθηκαν προς το προεδρικο μεγαρο, οι ταλιμπάν αντέδρασαν βίαια, χτυπώντας τες και ψεκάζοντας τες με δακρυγόνα.

«Με κάποιες συναδέλφους θέλαμε να πάμε κοντά στα κυβερνητικά γραφεία για να διαδηλώσουμε. Πριν καταφέρουμε να φτάσουμε εκεί, οι Ταλιμπάν μας χτύπησαν με ηλεκτρικά τέιζερ και μας ψέκασαν με δακρυγόνα. Ένας  από αυτούς χτύπησε μια γυναίκα  με τη θήκη του όπλου στο κεφάλι και έτρεχε αίμα.» είπε μια από τις διαδηλώτριες στο Reuters, η οποία στο παρελθόν ήταν δημόσιος υπάλληλος.

Οι Ηγέτες των Ταλιμπάν έχουν διαβεβαιώσει ότι τα δικαιώματα των γυναικών θα γίνονται σεβαστά στο Αφγανιστάν, αλλά με βάση τη δική τους ερμηνεία της σαρίας, του ισλαμικού νόμου.

Το προηγούμενο καθεστώς των Ταλιμπάν (1996-2001) επέβαλε στις γυναίκες να καλύπτουν το πρόσωπο και όλο τους το σώμα. Δεν επέτρεπε να βγαίνουν από το σπίτι χωρίς συνοδεία άνδρα συγγενή. Τους απαγόρευε να μορφώνονται και να εργάζονται.

Ο Σιρ Μοχάμαντ Αμπάς Στανικζάι, ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν, είπε την Τρίτη στο BBC πως δεν αναμένει να ονομαστούν γυναίκες μέλη της νέας κυβέρνησης που θα σχηματίσει η ισλαμιστική παράταξη, αλλά διαβεβαίωσε πως θα έχουν ρόλο.

Ο Muhammad Jamal  επικεφαλής τη Επιτροπής των Ταλιμπάν για τον Πολιτισμό προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις,  υποστηρίζοντας ότι οι διαδηλωτριες« ήθελαν να προκαλέσουν προβλήματα» και ότι «αποτελούν μια μειοψηφία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το ξενοδοχείο θέλει πίσω την ομπρέλα του, Κυριάκο!

Δεν έφτανε για τον πρωθυπουργό ο εξευτελισμός να εμφανίζεται με διαφημιστική ομπρέλα πολυτελούς ξενοδοχείου των Βρυξελλών στο προσκύνημα της...

Σάρον Στόουν, τα σέβη μας

της Χρυσούλας ΠαπαϊωάννουΜια βόλτα στο διαδίκτυο, και στις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από το Met Gala της Νέας Υόρκης που...

Γυρίζει σελίδα ο ΣΥΡΙΖΑ- Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο με το λαό

 Ο Αλέξης Τσίπρας, επιλέγει, πλέον, το σκληρό ροκ. Από την 85η ΔΕΘ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πετάει το...