Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

Επτά τραυματίες από τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Ζηλανδία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο δράστης ήταν υποστηρικτής του ISIS και έπεσε νεκρός από σφαίρες αστυνομικών μέσα σε ένα λεπτό αφού εξαπέλυσε την επίθεση με μαχαίρι.

Επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν στη χθεσινή επίθεση από ισλαμιστή εξτρεμιστή σε εμπορικό κέντρο στην πόλη Όκλαντ. Πέντε από τα θύματα του νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, με τρεις να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο δράστης ήταν υποστηρικτής του ISIS και έπεσε νεκρός από σφαίρες αστυνομικών μέσα σε ένα λεπτό αφού εξαπέλυσε την επίθεση με μαχαίρι.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να  δημοσιοποιηθεί το όνομά του εξαιτίας δικαστικής εντολής.

Είπε, ακόμα, ότι ο άνδρας καταγόταν από τη Σρι Λάνκα και ζούσε στη Νέα Ζηλανδία μια δεκαετία.

Το 2015 είχε δημοσιεύσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υλικό που σχετιζόταν με το ISIS.  Έκτοτε η αστυνομία τον παρακολουθούσε.  

Η  Τζασίντα Αρντέρν, δεσμεύθηκε σήμερα ότι θα αλλάξει η αντιτρομοκρατική νομοθεσία στη χώρα.

Στο κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας έχει κατατεθεί σχέδιο νόμου που μετατρέπει σε ποινικό αδίκημα τον σχεδιασμό τρομοκρατικών ενεργειών. Η κυρία Αρντέρν υποσχέθηκε ότι θα εγκριθεί μέσα στον μήνα.

Ο δράστης, που είχε οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης αρκετές φορές, είχε αποφυλακιστεί τον Ιούλιο και παρακολουθείτο. Η πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας «χρησιμοποιούσαν κάθε εργαλείο που είχαν στη διάθεσή τους για να προστατεύσουν τον κόσμο από αυτό το πρόσωπο».

Ο επικεφαλής της νεοζηλανδικής αστυνομίας, ο Άντριου Κόστερ, είπε πως δεν υπήρχε νομική βάση προκειμένου να τεθεί ο άνδρας εκ νέου υπό κράτηση προτού διαπράξει τη χθεσινή επίθεση.

Σύμφωνα με τον κ. Κόστερ, επρόκειτο για περίπτωση «εξαίρεσης στον κανόνα», ενώ το επίπεδο της παρακολούθησής του ήταν «ιδιαίτερα ασυνήθιστο» για τις νεοζηλανδικές αρχές. «Ελάχιστοι άνθρωποι προκαλούν τόσο μεγάλη ανησυχία», εξήγησε.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ