Παρέλαση θριάμβου έκανε η ηγεσία των Ταλιμπάν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, λίγη ώρα αφότου αποχώρησε και ο τελευταίος Αμερικανός στρατιωτικός.
Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ ηγήθηκε μιας ομάδας αξιωματούχων που έκαναν παρέλαση στην πίστα του αεροδρομίου με τις σημαίες τους και φρόντισαν να φωτογραφηθούν κρατώντας υπερσύγχρονα όπλα που άφησαν πίσω τους φεύγοντας οι Αμερικανοί.
Το πολιτικό αεροδρόμιο της Καμπούλ, που θεωρείτο επί μακρόν ως ένας από τους πιο ασφαλείς τόπους στη χώρα, λεηλατήθηκε. Άδειες φυσιγγιοθήκες είναι διάσπαρτες στο έδαφος κοντά σε σχεδόν όλες τις εισόδους.
Οι Ταλιμπάν διαπραγματεύονται την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ
Η εξασφάλιση της ασφάλειας του διεθνούς αεροδρομίου Χαμίν Καρζάι της Καμπούλ είναι ένα κρίσιμο θέμα. Οι Ταλιμπάν έχουν πει επανειλημμένα ότι δεν θα δεχθούν διεθνή στρατιωτική βοήθεια. Συζητούν ωστόσο το θέμα της τουρκικής συμμετοχής στην επιχείρηση ασφάλειας του αεροδρομίου.
Οι Ταλιμπάν διεξάγουν συνομιλίες με το Κατάρ και την Τουρκία για τη διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ και θα πρέπει να διασφαλίσουν την ασφάλεια του αεροδρομίου το συντομότερο δυνατόν ώστε οι άνθρωποι που θέλουν να αναχωρήσουν από το Αφγανιστάν να μπορούν να το πράξουν χρησιμοποιώντας εμπορικές πτήσεις, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν.
«Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη διασφάλιση της ασφάλειας του αεροδρομίου πρέπει να εφαρμοστεί. Συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη με τους Καταριανούς και τους Τούρκους για τη διαχείριση του αεροδρομίου. Πρέπει να ζητήσουμε η πρόσβαση στο αεροδρόμιο να είναι ασφαλής», δήλωσε ο Λεντριάν.
Οι Αμερικανοί κατέστρεψαν ό,τι μπορούσαν πριν φύγουν
Στο εσωτερικό του περίβολου, δεκάδες αεροσκάφη και ελικόπτερα, που είχαν δοθεί στον τακτικό αφγανικό στρατό από την Ουάσινγκτον, κείτονται, άδεια, μετά την καταστροφή τους από τα αμερικανικά στρατεύματα πριν από την αναχώρησή τους. Περίπου 73 αεροσκάφη «αποστρατεύθηκαν», δηλαδή αχρηστεύθηκαν, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης, τον στρατηγό Κένεθ Μακένζι. «Τα αεροσκάφη αυτά δεν θα πετάξουν ποτέ πια», εξήγησε. «Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κανέναν». Τα παράθυρα των θαλάμων διακυβέρνησης είναι σπασμένα και τα λάστιχά τους σκασμένα.
Περίπου 70 τεθωρακισμένα οχήματα MRAP ανθεκτικά στις νάρκες -που κοστίζουν ένα εκατομμύριο δολάρια το καθένα-και 27 ελαφρά οχήματα Χάμβι αχρηστεύθηκαν επίσης από τον αμερικανικό στρατό με το τέλος της αερογέφυρας που δημιουργήθηκε για δύο εβδομάδες, η οποία επέτρεψε την απομάκρυνση περίπου 123.000 ανθρώπων από τη χώρα, στη μεγάλη πλειονότητά τους Αφγανών.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστρεψαν επίσης το σύστημά τους αντιαεροπορικής άμυνας C-RAM το οποίο αναχαίτισε χθες Δευτέρα τις ρουκέτες που εκτόξευσε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν εναντίον του αεροδρομίου. «Η αποσυναρμολόγηση αυτών των συστημάτων είναι μια πολύπλοκη και μακρά διαδικασία», υπογράμμισε ο στρατηγός Μακένζι. «Έτσι τα ‘αποστρατεύουμε’ ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν ποτέ», συμπληρώνει.