Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

Χρυσές δουλειές για τη Ρωσία, από την νίκη των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ρωσία τηρεί διαλλακτική στάση έναντι των Ταλιμπάν που ελέγχουν πλέον το Αφγανιστάν, αλλά συγχρόνως τροφοδοτεί και τις ανησυχίες των γειτονικών χωρών, όπως το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν, που στη δεκαετία του 1990 είχαν δεχτεί επιθέσεις τζιχαντιστών.

Κι αυτή η πολιτική αποδίδει ήδη καρπούς, αφού αυξάνονται οι παραγγελίες ρωσικών οπλικών συστημάτων από τις χώρες της κεντρικής Ασίας, υπό τον φόβο νέων επιθέσεων των Ταλιμπάν. Έτσι η Μόσχα έχει και την πίττα ολάκερη- κρατώντας ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με το καθεστώς των Ταλιμπάν – και τον σκύλο χορτάτο, αφού θα γεμίσουν τα ταμεία των ρωσικών εταιρειών πώλησης όπλων.

«Εργαζόμαστε ήδη για έναν αριθμό παραγγελιών από χώρες της περιοχής για την παροχή ρωσικών ελικοπτέρων, ελαφρών όπλων και σύγχρονων συστημάτων προστασίας των συνόρων», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti ο Αλεξάντρ Μιχέιεφ, γενικός διευθυντής της Rosoboronexpor, αρμόδιος για τις εξαγωγές εξοπλισμού.

Η Μόσχα, που θεωρεί την κεντρική Ασία πίσω αυλή της και διαθέτει στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή, θεωρητικώς φοβάται επιδρομές Αφγανών τζιχαντιστών, αλλά λέει πως ανησυχεί και για την αύξηση του λαθρεμπορίου οπίου.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ