Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Νέες ταυτότητες με την ονομασία Βόρεια Μακεδονία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα πρώτα  δελτία αστυνομικής ταυτότητας των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας, με το νέο συνταγματικό όνομα, διατίθενται απο σήμερα στη γειτονική μας χώρα , σε εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών

Μαζί με το νέο συνταγματικό όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας (Republic of North Macedonia), στις νέες ταυτότητες ναγράφεται και η ιθαγένεια ως: Μακεδονική/Πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας (Macedonian / Citizen of the Republic of North Macedonia), στην επίσημη γλώσσα (σλαβική) και στην αγγλική γλώσσα.

Για τους  αλβανικής καταγωγής πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, τα στοιχεία τους στα νέα δελτία αστυνομικής ταυτότητας θα αναγράφονται αυτεπάγγελτα και στην αλβανική γλώσσα, ενώ για τους πολίτες που προέρχονται από τις μικρότερες εθνοτικές κοινότητες στη χώρα, κατόπιν αιτήματός τους, τα στοιχεία τους θα αναγράφονται και στη γλώσσα και γραφή που χρησιμοποιούν. Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι ο υφιστάμενος Νόμος για τη χρήση των Γλωσσών στη χώρα αποτελεί επαρκή βάση για την έκδοση κανονιστικής πράξης από τη μεριά της κυβέρνησης σχετικά με τις νέες ταυτότητες και ως εκ τούτου, όπως σημείωσε δεν υπάρχει καμία παραβίαση του Συντάγματος.

Η έκδοση των νέων δελτίων αστυνομικής ταυτότητας έγινε με κανονιστική πράξη της κυβέρνησης και όχι με σχετικό νόμο, καθώς ένα μικρό κόμμα της αντιπολίτευσης είχε καταθέσει περίπου 1.500 τροπολογίες στο νομοσχέδιο που είχε προτείνει η κυβέρνηση, μπλοκάροντας στην ουσία την ψήφιση του από τη Βουλή.

Το αντιπολιτευόμενο δεξιό , εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE εξέφρασε ενστάσεις, υποστηρίζοντας ότι η έκδοση των νέων ταυτοτήτων με κανονιστική πράξη της κυβέρνησης και όχι με νόμο είναι αντισυνταγματική.

Τον περασμένο μήνα, η χώρα προχώρησε και στην έκδοση νέων διαβατηρίων στα οποία επίσης αναγράφεται το νέο όνομα της χώρας.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ