Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

Συνάντηση του διευθυντή της CIA με τον ηγέτη των Ταλιμπάν

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μυστική συνάντηση στην Καμπούλ με τον  de facto ηγέτη των Ταλιμπάν, Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ, είχε ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, αποκαλύπτει η Washington Post, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η απόφαση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να στείλει τον κορυφαίο του «κατάσκοπο», βετεράνο της μυστικής υπηρεσίας, στην Καμπούλ, έρχεται εν μέσω μιας εναγώνιας προσπάθειας για την εκκένωση χιλιάδων ανθρώπων από το διεθνές αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας.

Η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει την συνάντηση με τον ηγέτη των Ταλιμπάν, αλλά η αμερικανική εφημερίδα τονίζει ότι οι συζητήσεις πιθανότατα αφορούσαν την επικείμενη προθεσμία της 31ης Αυγούστου για τον αμερικανικό στρατό, να ολοκληρώσει την αεροπορική μεταφορά αμερικανών πολιτών και Αφγανών συμμάχων.

Η Βρετανία, η Γαλλία και άλλοι σύμμαχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την εκκένωση του προσωπικού τους, αλλά ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν προειδοποίησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα περάσουν την «κόκκινη γραμμή» εάν διατηρήσουν τα στρατεύματά τους πέραν της 31ης Αυγούστου.

Για τον Μπαραντάρ, το να εμφανίζεται συνομιλητής του διευθυντή της CIA είναι μάλλον ειρωνικό, καθώς πριν από 11 χρόνια συνελήφθη σε μια κοινή επιχείρηση CIA-Πακιστάν και μπήκε στη φυλακή για 8 χρόνια. Στη συνάντησή του με τον Μπερνς ο Μπαραντάρ αντιμετώπισε έναν από τους πιο έμπειρους Αμερικανούς διπλωμάτες, έναν πρώην αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος διετέλεσε επίσης πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία.

Ωστόσο, ο ηγέτης των Ταλιμπάν δεν είναι ξένος για τους Δυτικούς. Μετά την αποφυλάκισή του το 2018, υπηρέτησε ως επικεφαλής διαπραγματευτής των Ταλιμπάν στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Κατάρ. Οι συνομιλίες αυτές κατέληξαν σε συμφωνία με την κυβέρνηση Τραμπ για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων. Τον Νοέμβριο του 2020, ο Μπαραντάρ φωτογραφήθηκε μάλιστα  με τον τότε υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Στενός φίλος του ιδρυτή των Ταλιμπάν, Μοχάμεντ Ομάρ, ο Μπαραντάρ πιστεύεται ότι ασκεί σημαντική επιρροή στις τάξεις των Ταλιμπάν. Πολέμησε τις σοβιετικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της κατοχής τους στο Αφγανιστάν και ήταν κυβερνήτης αρκετών επαρχιών τη δεκαετία του 1990, όταν οι Ταλιμπάν είχαν την εξουσία .

Μετά την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν, ο Μπαραντάρ έχει δώσει έναν συμβιβαστικό τόνο, λέγοντας ότι οι αντάρτες επιδιώκουν «ένα ισλαμικό σύστημα στο οποίο όλοι οι άνθρωποι του έθνους μπορούν να συμμετέχουν χωρίς διακρίσεις και να ζουν αρμονικά μεταξύ τους σε ατμόσφαιρα αδελφοσύνης».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ