Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

Αφγανιστάν: Για να γνωρίζουμε τι έγινε και γιατί

Ο πόλεμος ήταν ένα όμορφο αφήγημα για τις ακροδεξιές ψυχές των αμερικανών ψηφοφόρων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 • Mε την ανάληψη εξουσία των Ταλιμπάν και όσο θα ακολουθήσουν, πολλοί ανησυχούν ότι η χώρα θα κατακλυστεί από Αφγανούς πρόσφυγες. Κακώς τόση ανησυχία… Το προσφυγικό ρεύμα από το Αφγανιστάν είναι γεγονός εδώ και πολύ καιρό. Ο χάρτης της πρώτης φωτογραφίας έχει φτιαχτεί την περίοδο την προσφυγικής κρίσης, που ξέσπασε ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Συρία. Με κόκκινο είναι οι χώρες προέλευσης προσφύγων, με πράσινο οι χώρες υποδοχής.afganistan1
 •  Το Αφγανιστάν εμφανίζεται ως μια από τις μεγαλύτερες χώρες «παραγωγής προσφύγων» στον κόσμο, με 2.5 εκατομμύρια πρόσφυγες σε 35 εκατομμύρια πληθυσμού. Περίπου ένας στους 14, αλλά αν το λάβουμε ως πληθυσμό αναφοράς,  στους νέους και τους οικονομικά ενεργούς, η αναλογία είναι πολύ μικρότερη. Απλά δεν έχουν μέλλον εκεί. Ούτε με τους Ταλιμπάν, ούτε με τους Αμερικανούς. Προφανώς το προσφυγικό ρεύμα θα συνεχιστεί, μην πιστεύουμε όμως ότι με τους Αμερικανούς και τις ντόπιες μαριονετες ήταν καλύτερα τα πράγματα.
 • Πολλή υποκρισία έχει πέσει με την παλινόρθωση του θεοκρατικού καθεστώτος. Και στην Σαουδική Αραβία θεοκρατικό καθεστώς έχει, αλλά κανείς δεν αγανακτεί. Πρώτον γιατί η Σαουδική Αραβία είναι πολύτιμος γεωπολιτικός σύμμαχος της Δύσης, οπότε στσιμουδιά. Και δεύτερον επειδή είναι πλούσια χώρα. Άρα είναι εισαγωγέας οικονομικών προσφύγων και όχι εξαγωγέας.
 • Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν ήταν το πρώτο πράγμα που έκαναν οι ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Βουνά ισοπεδώθηκαν, χωριά σβήστηκαν από τον χάρτη, άμαχοι σκοτώθηκαν χωρίς να καταλάβουν τον λόγο. Για να χτυπηθεί η τρομοκρατία; Χμμ.. Για να γλυτώσει ο αφγανικός λαός από τους μουλάδες; Δυο φορές χμμ… Οι λόγοι είναι πολύ πιο πεζοί.
 • Ο πρώτος λόγος φαίνεται στον χάρτη της δεύτερης φωτογραφίας. Η χώρα με την σημαία είναι το Ιράν. Γύρω γύρω φαίνονται οι αμερικανικές βάσεις. Δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση.afganistan2Ο δεύτερος λόγος είναι ενεργειακός. Το Αφγανιστάν είναι το σταυροδρόμι προκειμένου να αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου των χωρών της κεντρικής Ασίας, με παράκαμψη της Ρωσίας και του Ιράν. Το Πακιστάν και η Ινδία είναι ήδη τεράστιες αγορές για τις πολυεθνικές τής ενέργειας, όπως φαίνεται από την τρίτη φωτογραφία που δείχνει την πορεία του αγωγού ΤAPI. (Turkmenistan–Afghanistan-Pakistan–India).afganistan3
  Δεν είναι όμως μόνο αυτό: όπως δείχνει η τρίτη φωτογραφία, η έξοδος του φυσικού αερίου της κεντρικής Ασίας στην θάλασσα και η υγροποίηση του θα ανοίξει τον δρόμο για τις αγορές της Δύσης. Τι νομίζατε για την ελευθερία του αφγανικού λαού έγιναν όλα αυτά; Σήμερα, το ενεργειακό καρτέλ πρέπει να ξανά διαπραγματευτεί με τους Ταλιμπάν.
 • Οι Ταλιμπάν πολέμησαν 20 χρόνια με καλάσνικοφ, σοβιετικά αντιαρματικά και επιθέσεις αυτοκτονίας. Σήμερα έχουν νικήσει. Τα δύο τρις δολάρια που ξόδεψαν οι ΗΠΑ για να σταθεροποιήσουν την περιοχή (μαζί με το Ιράκ) πάνε στον κουβά. Στον κουβά πάει και το ένα από αυτά τα τρις που διετέθη για την δημιουργία και εκπαίδευση του αφγανικού στρατού. Άνθρωποι του 19ου αιώνα, με παντόφλες και χατζάρια κερδίζουν σήμερα την υπερδύναμη, όπως κέρδισαν στο παρελθόν τους Σοβιετικούς, τους Βρετανούς, τους Μογγόλους και τον Μεγαλέξανδρο. Προφανώς το λέει η καρδιά τους.
 • Αποδεικνύεται ότι η σταθεροποίηση μιας χώρας σαν το Αφγανιστάν δεν μπορεί να γίνει με πόλεμο. Αν η Δύση είχε ρίξει μερικά τρις για τον εκσυγχρονισμό της χώρας, μπορεί να είχε καλύτερα αποτελέσματα και στα ενεργειακά και στο προσφυγικό. Και θα είχε γλιτώσει και 2500 στρατιώτες. Αλλά ο πόλεμος ήταν ένα όμορφο αφήγημα για τις ακροδεξιές ψυχές των αμερικανών ψηφοφόρων.
  Και καλό κουράγιο στους Αφγανούς.

(Η ανάλυση είναι του Άγγελου Τσέκερη)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ