Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

Η Νότια Ευρώπη πλήττεται από καύσωνα και δασικές πυρκαγιές

Ενώ η ανατολική Μεσόγειος μαστίζεται από το κύμα καύσωνα, στην Κεντρική Ευρώπη ο καιρός παραμένει ασταθής και οι θερμοκρασίες μόλις ξεπερνούν τους 25 βαθμούς.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ομπρέλες και ξαπλώστρες καίγονται στην παραλία “Le Capannine” στην Κατάνια μετά την τεραστια δασική πυρκαγιά στη Σικελία

«Θερμοκρασίες έως 46 βαθμοί Κελσιου και καταστροφικές δασικές πυρκαγιές: οι χώρες διακοπών στη Μεσόγειο υποφέρουν άσχημα από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες» γράφει η γερμανική FAZ.

Στην Ιταλία, οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν να αντιμετωπίσουν τις τελευταιες ημερες περισσότερες από 800 πυρκαγιές, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας στο Twitter. Στην Τουρκια, οι δυνάμεις πυρόσβεσης  αντιμετώπισαν επίσης μαζικές δασικές πυρκαγιές στη χώρα για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα. Η Ελλάδα αναμένει θερμοκρασίες έως 46 βαθμούς, οι μετεωρολόγοι βλέπουν «ιστορικό κύμα καύσωνα».

Μόνο στη Σικελία, οι διασώστες και τα συνεργεία πυρόσβεσης κινητοποιήθηκαν 250 φορές για να κατασβέσουν ισάριθμες πυρκαγιές. Στην ανατολική Σικελία, μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν στα περίχωρα της Κατάνια. Πυκνός καπνός κάλυψε πολυάριθμες πολυκατοικίες. Το αεροδρόμιο της Κατάνια έπρεπε να σταματήσει προσωρινά τη λειτουργία του. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ansa, οι αρχές κατορθωσαν να διασώσουν περίπου 150 άτομα, τα οποία ειχαν εγκλωβιστεί από τις  φλόγες και διέφυγαν απο την παραλία με βάρκες.

Πίσω από κάποιες πυρκαγιές υπάρχουν εμπρηστές

Ο περιφερειακός πρόεδρος της Σικελίας Νέλο Μουσουμέτσι εγραψε στο Facebook οτι η «καταστροφή» ηταν αποτέλεσμα των υψηλών θερμοκρασιών. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ομως οτι μερικές από τις πυρκαγιές προκλήθηκαν απο εμπρηστές Σύμφωνα με τον Μουσουμέτσι, το κύμα καύσωνα στη Σικελία θα διαρκέσει έως τις 6 Αυγούστου.

Στην Τουρκία, δέκα πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται, εκ των οποίων τρεις στην περιοχή της Αττάλειας, οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δασών Μπεκίρ Πακτεμιρλί στο Twitter. Από το σύνολο των 98 πυρκαγιών που ξέσπασαν σε πολλές επαρχίες από την περασμένη Τετάρτη, 88 είναι υπό έλεγχο. Πολλές περιοχές και ξενοδοχεία έχουν εκκενωθεί, ενώ αρκετοί τουρίστες διασώθηκαν με βάρκες.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, οι πυρκαγιές έχουν μέχρι στιγμής στοιχίσει το θάνατο έξι ανθρώπων.

Έως 46 βαθμούς στην Ελλάδα

«Η Ελλάδα πλήττεται επίσης από ένα ισχυρό κύμα καύσωνα», γράφει η FAZ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα θερμόμετρα έδειχναν έως και 46 βαθμούς Κελσίου το Σαββατοκύριακο. Ανάλογα υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται και ολόκληρη την επόμενη εβδομάδα.

Ορισμένοι μετεωρολόγοι φοβόντουσαν ότι αυτή η επικίνδυνη κατάσταση θα μπορούσε να διαρκέσει έως και δύο εβδομάδες. Ενώ η ανατολική Μεσόγειος μαστίζεται από το κύμα καύσωνα, στην Κεντρική Ευρώπη ο καιρός παραμένει ασταθής και οι θερμοκρασίες μόλις ξεπερνούν τους 25 βαθμούς. Ο λόγος είναι το φαινόμενο «Ferdinand» που η θερμοκρασία δεν ξεπερνά σχεδόν τους 25 βαθμούς. Όπως είπε ένας μετεωρολόγος DWD στο Offenbach, υπάρχουν ακόμη και θυελλώδεις ριπές στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική Θάλασσα, που μοιάζει σχεδόν φθινόπωρο.

Ως εκ τούτου, ο λόγος για τον ασταθή καιρό είναι ο «Φερδινάνδος», το φαινόμενο κατά το οποίο μετακινούνται από τη Βόρεια Θάλασσα στις χώρες της Βαλτικής και φέρνουν ενα δροσερό θαλασσινό αεράκι στην Γερμανία και στην κεντρική Ευρώπη. Από την άλλη πλευρά, στη Μεσόγειο καταφραγονται θερμοκρασίες ρεκόρ επειδή ο ζεστός αέρα ρέει απευθείας από την Αφρική στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Τουρκία.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ