Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Στην «τσιμπίδα» του Κογκρέσσου οι φορολογικές ατασθαλίες του Τραμπ

το Κογκρέσσο έχει «επιτακτικό ενδιαφέρον» να διευκρινίσει, εάν ο Πρόεδρος έχει δεχθεί ακατάλληλα κονδύλια από το εξωτερικό ή έχει επηρεαστεί από ξένα κράτη ή μετείχε σε «προσωπικές οικονομικές διαπλοκές».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης διέταξε τις φορολογικές αρχές να υποβάλουν τα φορολογικά αρχεία του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε αρμόδια επιτροπή του Κογκρεσσου, προκειμένου να εκλεχθεί για φορολογικές απάτες.

Υπό την κυβέρνηση Τραμπ, το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε φυσικά απορρίψει ανάλογο αίτημα για τη δημοσιοποίηση των εγγράφων, αλλά οπως φαίνεται «όλα εδώ πληρώνονται». Τώρα το Υπουργείο Δικαιοσύνης υπό τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι το Κογκρέσσο έχει «επιτακτικό ενδιαφέρον» να διευκρινίσει, εάν ο Πρόεδρος έχει δεχθεί ακατάλληλα κονδύλια από το εξωτερικό ή έχει επηρεαστεί από ξένα κράτη ή μετείχε σε «προσωπικές οικονομικές διαπλοκές».

Ετσι, το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να δώσει εντολή στην IRS να παραδώσει τα εμπιστευτικά έγγραφα στην Οικονομική και Φορολογική Επιτροπή του Κογκρεσσου, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου.

Σε αντίθεση με τα καθιερωμένα πολιτικά έθιμα στις ΗΠΑ, ως επιχειρηματίας ακινήτων ο  Τραμπ δεν είχε δημοσιοποιήσει τη φορολογική του δήλωση, ούτε ως υποψήφιος ούτε αργότερα ως πρόεδρος.

Η πρόεδρος της Βουλής, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόσι, χαιρέτισε αμέσως την απόφαση ως «νίκη για το κράτος δικαίου». Η πρόσβαση στα φορολογικά αρχεία των Ρεπουμπλικανών είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας, έγραψε η Πελόσι στο Twitter. «Ο αμερικανικός λαός αξίζει να γνωρίζει τα γεγονότα σχετικά με τη σύγκρουση συμφερόντων και πώς υπονόμευσε ο Τραμπ την ασφάλειά μας ως πρόεδρος της χώρας», τόνισε η Προεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Τραμπ: «Απλώς πείτε ότι εγινε νοθεία στις εκλογές»

Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υπέστη άλλη μια ήττα χθες : Το Υπουργείο Δικαιοσύνης εδωσε στη δημοσιότητα ένα υπόμνημα που δείχνει ότι ο Τραμπ προέτρεψε τους ανώτερους αξιωματούχους να κάνουν ψευδείς δηλώσεις μετά την εκλογική του ήττα. Χειρόγραφες σημειώσεις του αναπληρωτή γενικού εισαγγελέα Ρίτσαρντ Ντόνογκ που κυκλοφόρησαν από την ερευνητική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, δείχνουν ότι ο Τραμπ προσπάθησε απεγνωσμένα να πιέσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης να αποτρέψει την εκλογική του ήττα του το  2020 από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ