Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Εάν η οδήγηση γίνει πιο ακριβή, δεν πρέπει να το φοβόμαστε»

«Πάντα θεωρούσα ότι η υψηλότερη τιμή CO2 είναι το σωστό. Πρέπει να αυξηθεί  πιο γρήγορα» δήλωσε ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, προσεγγίζοντας τις απόψεις των Πράσινων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πρόεδρος της Bundestag, Βόλφγκανκ Σόιμπλε, έκανε μια ασυνήθιστα ξεκάθαρη δήλωση σχετικά με το κόστος εκπομπής του CO2. «Η αύξηση του κόστους είναι οσωστός τρόπος για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου», τονίζει ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung(NOZ).

O πρόεδρος της Bundestag, τάχθηκε υπέρ της ταχύτερης αύξησης του κόστους του CO2 προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. «Πάντα θεωρούσα ότι η υψηλότερη τιμή CO2 είναι το σωστό. Πρέπει να αυξηθεί πιο γρήγορα», δήλωσε ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, προσεγγίζοντας τις απόψεις των Πράσινων.
«Και όταν η οδήγηση ενός αυτοκινήτου γίνεται πιο ακριβή, δεν πρέπει να φοβόμαστε, αν και οι κοινωνικές δυσκολίες πρέπει φυσικά να αντισταθμιστούν», πρόσθεσε.

Η ώθηση της αγοράς για αποφυγή CO2 μέσω υψηλότερου κόστους για τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου είναι «ακριβώς ο σωστός τρόπος». Η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα προκαλεί τεράστιες ζημιές στον πλανήτη: αύξηση της θερμοκρασίας, ξηρασία και πλημύρες. Θα μπορούσε η φορολόγηση του CO2 να φέρει τη λύση. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος η εκπομπή από την καύση ενός τόνου διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να προκαλέσει ζημίες ύψους σχεδόν 640 ευρώ. Ένα τόνος παράγεται από το μέσο αυτοκίνητο στον αυτοκινητόδρομο, καταναλώνοντας 325 λίτρα ντίζελ. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 4.600 χιλιόμετρα. Το κόστος βέβαια, καθώς και οι περιβαλλοντικές ζημιές που θα επιβαρύνουν την επόμενη γενιά.

Επιστήμονες ζητούν εδώ και χρόνια την υιοθέτηση ενός λεγόμενου φόρου CO2. Η ιδέα πίσω από αυτό συνοψίζεται στο ότι ο ρυπαίνων πληρώνει. «Το τίμημα για την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να αυξηθεί το συντομότερο και να είναι τόσο υψηλό, όσο το κόστος που προκαλεί στο περιβάλλον για τις επόμενες γενιές», είναι η απαίτηση του κινήματος νεολαίας ‘Fridays for Future’. Και αυτό, όπως υποστηρίζουν, δεν ισχύει μόνο σε επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα, αεροπορικές μετακινήσεις ή μετακινήσεις με αυτοκίνητο από ιδιώτες.

Ταυτόχρονα οι καιρικές συνθήκες οδήγησαν σε αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Το παζλ συμπληρώνεται από τις πρόσφατες αποφάσεις της Ε.Ε. για θέσπιση ακόμη πιο φιλόδοξων στόχων περιορισμού των εκπομπών CO2 για το 2030.

Ο Σόιμπλε ζήτησε ειλικρίνεια 

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε ειλικρίνεια στην προεκλογική εκστρατεία όσον αφορά το κόστος των κλιματικών μέτρων. «Πρέπει να πούμε στους ανθρώπους – είτε εχουμε προεκλογική εκστρατεία είτε όχι – ότι τα απαραίτητα βήματα θα απαιτήσουν κάτι από όλους. Το να δίνεις την εντύπωση ότι οι επερχόμενες διαρθρωτικές αλλαγές δεν επηρεάζουν το άτομο δεν είναι η αλήθεια», δήλωσε ο Πρόεδρος της Bundestag. «Αλλά οι άνθρωποι μπορούν σίγουρα να αντέξουν την αλήθεια, ακόμη και σε προεκλογική εκστρατεία. Επομένως, η ειλικρίνεια δεν βλάπτει».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ