Τρίτη 23 Μαΐου 2023

Το “metaverse” (μετά-σύμπαν) υπό κατασκευή ανακοινώνει ο Ζάκεμπεργκ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Facebook διαμορφώνει το μέλλον. Το κοινωνικό δίκτυο ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας ομάδας αφιερωμένης στο “metaverse”, δηλαδή ένα “μετα-σύμπαν” όπου το πραγματικό και το εικονικό συνδυάζονται  μέχρι να συγχωνευτούν. Πρόκειται για ένα όραμα επιστημονικής φαντασίας που υπάρχει ήδη στα βιντεοπαιχνίδια. «Το metaverse ενσαρκώνει το μέλλον του κοινωνικού δικτύου», όπως ειπε ο ιδρυτής του Facebook , Μαρκ Ζάκεμπεργκ.

«Η ελπίδα μου είναι ότι σε περίπου πέντε χρόνια (…) οι άνθρωποι θα μας βλέπουν κυρίως ως εταιρεία metaverse», είπε ο Ζάκεμπεργκ σε συνέντευξή του στο περιοδικό The Verge.

«Για να επιτύχουμε το όραμά μας για το metaverse, πρέπει να χτίσουμε ενα συνδετικό δίκτυο μεταξύ (διαφορετικών) ψηφιακών χώρων – προκειμένου να ξεπεράσουμε τους φυσικούς περιορισμούς και να είμαστε σε θέση να κινηθούμε ανάμεσά τους με την ίδια ευκολία όπως απο το ενα δωμάτιο στο άλλο , στο σπιτι μας» , έγραψε ο Ζάκεμπεργκ στο προφίλ του στο Facebook .

«Η βασική ποιοτική διαφορά του metaverse θα είναι η αίσθηση ότι είσαι πραγματικά εκεί με άλλους ανθρώπους».

Το metaverse ορίζει έναν κυβερνοχώρο παράλληλο με τη φυσική πραγματικότητα, όπου μια κοινότητα ανθρώπων μπορεί να αλληλοεπιδράσει με τη μορφή avatar. Η ιδέα αναπτύχθηκε από τον συγγραφέα Νιλ Στίβενσον σε ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας.

Ορισμένες κοινότητες που συνδέονται με βιντεοπαιχνίδια έχουν δημιουργήσει εμβρυϊκά μετα-σύμπαντα, όπως το Roblox (μια πλατφόρμα που περιλαμβάνει χιλιάδες παιχνίδια που δημιουργήθηκαν από παιδιά και εφήβους) ή το Fortnite (ένα παιχνίδι που έχει κατακτήσει 350 εκατομμύρια ανθρώπους).

Στα τέλη του περασμένου Απριλίου, για παράδειγμα, πέντε εικονικές συναυλίες του αμερικανικού ράπερ Travis Scott, που εμφανίστηκε ως avatar στο Fortnite, τις παρακολούθησαν περισσότεροι από 12 εκατομμύρια παίκτες.

«Πάντα πίστευα ότι αυτό ήταν το Άγιο Δισκοπότηρο των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων», λέει το αφεντικό του Facebook στη συνέντευξή του στο The Verge , όπου  θεωρεί πως τελειώνει το smartphone ως μέσο επικοινωνίας και πρόσβασης σε ψηφιακούς χώρους.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ