Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Ερευνητές ανακαλύπτουν 28 αρχαίους ιούς σε παγετώνα

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι πιθανότατα προέρχονταν από φυτά ή το έδαφος, παρά από ξενιστές ανθρώπων ή ζώων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δεκάδες νέοι ιοί που προηγουμένως άγνωστοι στην επιστήμη ανακαλύφθηκαν «κατεψυγμένου» σε έναν παγετώνα στο Θιβέτ, που σχηματίστηκε πριν από 15.000 χρόνια.

Την ανακάλυψη έκαναν ερευνητές από το κρατικό πανεπιστήμιο του Οχάιο. Πήραν δείγματα απο τον παγετώνα Γκούλια, Θιβέτ, και εξετάζοντάς τα στο εργαστήριο, ανακάλυψαν ιούς που πιθανότατα είχαν ζήσει στο έδαφος ή σε φυτά. Με έκπληξη διαπίστωσαν οτι 28 ιοί ήταν μέχρι τώρα επιστημονικά άγνωστοι.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν το εντυπωσιακό εύρημα στο περιοδικό «Microbiome». Οπως αναφέρουν, ανακάλυψαν συνολικά 33 ιούς και ελπίζουν οτι τα αποτελέσματα των ερευνών τους θα μπορούσαν να ρίξουν φως στο πώς αναπτύχθηκαν οι ιοί με την πάροδο του χρόνου. «Αυτοί οι παγετώνες σχηματίστηκαν σταδιακά – και μαζί με τη σκόνη και τα αέρια, πολλοί, πολλοί ιοί εναποτέθηκαν σε αυτόν τον παγετώνα», δήλωσε ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Ζι Πινγκ Ζονγκ .

Οι ιοί, που ήταν άγνωστοι μέχρι τώρα, φαίνεται να έχουν επιβιώσει επειδή προσαρμόστηκαν καλά στις ακραίες συνθήκες – ενώ ο πάγος μπορεί να βοήθησε στη διατήρησή τους. Για να κατευνάσουν τυχόν ανησυχίες ότι αυτοί οι νέοι ιοί θα μπορούσαν να ειναι επικίνδυνοι, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι πιθανότατα προέρχονταν από φυτά ή το έδαφος, παρά από ξενιστές ανθρώπων ή ζώων.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ