Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Ποιος φοβάται τον «Πήγασο»;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θορυβημένος είναι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, από τις αποκαλύψεις για την υπόθεση «Πήγασος» και είναι χαρακτηριστικό ότι συγκάλεσε έκτακτη υπουργική σύνοδο για να συζητηθεί αποκλειστικά και μόνο αυτό το θέμα.

Έκτακτη σύσκεψη στο Παρίσι για το θέμα του «Πήγασου»

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολουθεί στενά το θέμα αυτό και λαμβάνει σοβαρά υπόψη του την υπόθεση αυτή», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γκαμπριέλ Ατάλ στον  ραδιοσταθμό France Inter, προσθέτοντας ότι η Γαλλία συνεχίζει τις έρευνες μετά τις αποκαλύψεις για την παρουσία τηλεφωνικών αριθμών του προέδρου Μακρόν μεταξύ των δυνητικών στόχων του κακόβουλου λογισμικού.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά στο λογισμικό «Πήγασος» έχει βασιστεί ένα σύστημα μαζικής κατασκοπείας, με στόχους μεταξύ άλλων και αρχηγούς κρατών.

«Πρόκειται για μια υπόθεση, η οποία, αν αυτό που αποκαλύφθηκε επιβεβαιωθεί και αποδειχθεί, είναι πολύ σοβαρή», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

(Καλό είναι), αλλά να μην πέσει σε λάθος χέρια…

Παρότι οι ηγέτες που δυνητικά ήταν στόχος του δικτύου κατασκοπείας δείχνουν θορυβημένοι, κάποιοι άλλοι λένε ότι καλό είναι, φτάνει να μην πέσει σε λάθος χέρια.

Χαρακτηριστική η περίπτωση της Άγκελα Μέρκελ, η οποία περιορίστηκε να ζητήσει την επιβολή περισσότερων περιορισμών στην πώληση του λογισμικού αυτού.

«Είναι σημαντικό να μην καταλήγει σε κακά χέρια», ήταν αυτό που βρήκε να πει η καγκελάριος της Γερμανίας και πρόσθεσε με διάθεση νουθεσίας, ότι «δεν πρέπει να πωλείται τέτοιο λογισμικό σε χώρες όπου η επιτήρηση των επιχειρήσεων (υποκλοπών) από τη δικαιοσύνη δεν είναι ίσως διασφαλισμένη».

Δεκάδες χιλιάδες τηλεφωνικοί αριθμοί δυνητικοί στόχοι του «Πήγασου»

Οι οργανώσεις Forbidden Stories και Διεθνής Αμνηστία εξασφάλισαν έναν κατάλογο 50.000 τηλεφωνικών αριθμών, που επελέγησαν από τους πελάτες του ισραηλινού κολοσσού κυβερνοασφάλειας NSO από το 2016 προκειμένου να παρακολουθηθούν ενδεχομένως, και τους μοιράστηκαν με μια κοινοπραξία 17 ΜΜΕ που αποκάλυψαν την ύπαρξή τους την περασμένη Κυριακή. Οι αποκαλύψεις ώθησαν τη ΜΚΟ Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα να ζητήσει μορατόριο στις πωλήσεις.

Εφόσον το λογισμικό αυτό εισαχθεί σε ένα smartphone, μπορεί να υποκλέψει μηνύματα, φωτογραφίες, επαφές και να ενεργοποιήσει μικρόφωνα εξ αποστάσεως.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ