Κυριακή 25 Ιουλίου 2021
MENU

Ο Τζεφ Μπέζος «πέταξε» με επιτυχία στο διάστημα

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζεφ Μπέζος, ταξίδεψε σήμερα στην πρώτη επανδρωμένη πτήση προς το διάστημα της εταιρείας του Blue Origin, με το διαστημικό όχημα New Shepard και επέστρεψε στη Γη, σε μια ιστορική υποτροχιακή πτήση, που συμβάλλει με τη σειρά της στην έναρξη μιας νέας εποχής για τον ιδιωτικό, εμπορικό διαστημικό τουρισμό.

Η κάψουλα που μετέφερε τον Μπέζος και άλλους τρεις συνταξιδιώτες του προσγειώθηκε στην έρημο του Τέξας, έπειτα από μια πτήση διάρκειας σχεδόν 10 λεπτών, όπου ξεπέρασε το ύψος των 100 χιλιομέτρων, πέραν της γραμμής Κάρμαν, του διεθνώς αναγνωρισμένου ορίου μεταξύ της γήινης ατμόσφαιρας και του διαστήματος.

Το διαστημόπλοιο New Shepard απογειώθηκε από τη διαστημική βάση της εταιρείας στην έρημο του Τέξας στις 08.11 τοπική ώρα (16.11 ώρα Ελλάδας) με καθυστέρηση λίγων λεπτών από το προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα.

Στο  “New Shepard” επέβαιναν επίσης ο αδελφός του Μπέζος, Μάρκ , η 82χρονη αμερικανίδα, πρώην πιλότος  Γουόλι Φανκ  και ο 18χρονος Ολλανδός, Ολιβερ Ντάμεν

Μετά την εκτόξευση, το διαστημικό σκάφος επιταχύνθηκε σε περισσότερα από 3.700 χιλιόμετρα την ώρα μέσα σε δύο λεπτά. Λίγο αργότερα, μια προσαρτημένη κάψουλα χωρίστηκε από τον πύραυλο.  Στο υψηλότερο σημείο της, η κάψουλα έφτασε πάνω από 100 χιλιόμετρα πάνω από τη γη, προτού προσγειωθεί με μεγάλα αλεξίπτωτα στην έρημο του Δυτικού Τέξας.

«Ηταν καλύτερη μέρα της ζωής μου», ακούστηκε  να λέει ο Τζέφ Μπέζος  μετά την προσγείωση. Ο πύραυλος ,ο οποίος είναι επίσης επαναχρησιμοποιήσιμος, προσγειώθηκε επίσης κάθετα, στην έρημο.

Το “New Shepard” είχε ήδη ολοκληρώσει περίπου 15 δοκιμαστικές πτήσεις, αλλά ποτέ δεν είχε πετάξει στο διάστημα με έναν άντρα.

Πριν από περίπου δέκα ημέρες, ένας άλλος δισεκατομμυριούχος, ο Βρετανός Ρίτσαρντ Μπράνσον έκανε μια σύντομη εκδρομή στο διάστημα με το δικό του διαστημόπλοιο: Το “VSS Unity” της εταιρείας του Virgin Galactic εκτοξεύτηκε στις 11 Ιουλίου από την ην πολιτεία του Νέου Μεξικού και έφτασε σε υψόμετρο περίπου 86 χιλιομέτρων.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει πάντως διαφωνίες για το αν όντως ο Μπράνσον έφτασε στην πραγματικότητα στο διάστημα: Η Διεθνής Ένωση Αεροπορίας (FAI) και πολλοί άλλοι ειδικοί, θεωρούν ότι τα  100 χιλιόμετρα πάνω από τη γη είναι το όριο από το  διάστημα.

Εκτός από την εκπλήρωση των ονείρων τους, οι δύο δισεκατομμυριούχοι ελπίζουν βέβαια  να εισέλθουν στην επιχείρηση του διαστημικού τουρισμού. Οι επικριτές τους κατηγορούν ότι σπαταλούν πολλά χρήματα  και σε μεγάλο βαθμό χωρίς επιστημονικά ερευνητικά ενδιαφέροντα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βαρύ λογαριασμό καλείται να πληρώσει η Γερμανία για τη «βιβλική καταστροφή»

Ιστορικής κλίμακας καταστροφές στην Δυτική Γερμανία 1,3 δις ευρώ θα κοστίσει στην Γερμανία, με ένα πρώτο υπολογισμό, η βιβλική καταστροφή...

Αλ. Τσίπρας: Ως κυβέρνηση θα καταργήσουμε την ελάχιστη βάση εισαγωγής

Στην κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής αλλά και την δυνατότητα να καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο με τους φετινούς βαθμούς όσοι...

Ν. Κοτζιάς: «Περί βαθμών και ορίων εισαγωγής στα ΑΕΙ»

Η ανάρτηση του Ν. Κοτζιά  http://https://www.facebook.com/100049230365778/posts/352619196389090/ «Ρωτάνε: μα θέλετε ανθρώπους με βαθμούς κάτω από τη βάση να σπουδάζουν; Η ερώτηση...