Τρίτη 27 Ιουλίου 2021
MENU

Η Γαλλική δικαιοσύνη ερευνά παρακολούθηση δημοσιογράφων από τον «Πήγασο»

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Η γαλλική δικαιοσύνη ερευνά καταγγελίες για παρακολούθηση δημοσιογράφων της ιστοσελίδας «Mediapart», μέσω του κατασκοπευτικού λογισμικού «Pegasus».

Η γαλλική δικαιοσύνη ερευνά καταγγελίες για παρακολούθηση δημοσιογράφων της ιστοσελίδας «Mediapart», μέσω του κατασκοπευτικού λογισμικού «Pegasus» (Πήγασος), της  ισραηλινής εταιρίας NSO Group.

Την καταγγελία έκαναν οι  δημοσιογράφοι της  «Mediapart», Εντί Πλενέλ και Φαμπρίς Αρφί, με αποτέλεσμα να διατάξει αμέσως έρευνες η εισαγγελία του Παρισιού. Μεταξύ άλλων, ερευνώνται οι καταγγελίες για  παράνομη χρήση δεδομένων, παράνομη πώληση λογισμικού κατασκοπείας και παραβίαση του απορρήτου. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, υπό παρακολούθηση ήταν και συντάκτες της γνωστής σατιρικής και ερευνητικής εφημερίδας  «Le Canard enchaîné».

Οι αποκαλύψεις για το λογισμικό « Pegasus, έχουν πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις σε όλον τον κόσμο. Μέχρι στιγμής  έχουν  εντοπιστεί τα ονόματα τουλάχιστον 180 δημοσιογράφων, 600 πολιτικών,  85 υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και  65 στελεχών επιχειρήσεων, σε 66 χώρες του κόσμου.

Η λίστα συμπεριλαμβάνει επίσης έναν αρχηγό κράτους και δύο αρχηγούς κυβερνήσεων στην Ευρώπη, τα ονόματα των οποίων θα αποκαλυφθούν τις προσεχείς ημέρες.

Το λογισμικό Pegasus , μπορεί  να εγκατασταθεί εν αγνοία του κατόχου του σε οποιοδήποτε smartphone, γεγονός που  επιτρέπει την υποκλοπή μηνυμάτων, φωτογραφιών, επαφών, καθώς και των κλήσεων. Η NSO, που κατηγορείται συχνά πως παίζει το παιγνίδι αυταρχικών καθεστώτων, διαβεβαιώνει πως το λογισμικό της χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παρακολούθηση και την εξάρθρωση κυκλωμάτων κακοποιών ή τρομοκρατών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δεν πείθουν οι εξηγήσεις της ΕΡΤ

Χθες το βράδυ ο προϊστάμενος του αθλητικού τμήματος της ΕΡΤ έδωσε εξηγήσεις για τη μη ζωντανή μετάδοση της προσπάθειας...

Τσίπρας: Αν δεν αρέσει στον κ. Μητσοτάκη ο νόμος για τις offshore, ας τον αλλάξει…

  Πέταξε το γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας, από τη Μυτιλήνη, προκαλώντας τον πρωθυπουργό να αλλάξει το νόμο...

Θερμή υποδοχή Αλέξη Τσίπρα στην Λέσβο (video)

  Εξαιρετικά θερμής υποδοχής από τους κατοίκους της Στύψης έτυχε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την άφιξή του στο δεύτερο σταθμό...