Κυριακή 25 Ιουλίου 2021
MENU

Αριστερός δασκαλος ο νέος πρόεδρος του Περού

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Έξι εβδομάδες μετά τις προεδρικές εκλογές στο Περού, ανακοινώθηκαν επιτέλους τα τελικά αποτελέσματα. Νέος πρόεδρος ανακηρύχθηκε το αουτσάιντερ. O αριστερός υποψήφιος Πέδρο Καστίγιο, 51 ετών δάσκαλος, προερχόμενος από μια φτωχή αγροτική οικογένεια. Ο Καστίγιο επικράτησε απέναντι στην Κέικο Φουτζιμόρι -κόρη του πρωην προέδρου Αλμπέρτο Φουτζιμόρι-, την οποία υποστήριξε ένθερμα η οικονομική ελίτ της χωρας.
Υποψηφιος από το μαρξιστικό-λενινιστικό κόμμα Perú Libre , ο Καστίγιο έλαβε το 50,12% των ψήφων, όπως ανακοίνωσε  το εκλογικό δικαστήριο. Η δεξιά Κέικο Φουτζιμόρι έλαβε 49,87% στον εξαιρετικά στενό δεύτερο γύρο των εκλογών.

Η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων οφείλεται στις συνεχείς προσφυγές από το στρατόπεδο Φουτζιμόρι . Τελικά, ο Καστίγιο ανακηρύχθηκε νικητής περίπου ενάμιση μήνα μετά τις εκλογές με  λίγο περισσότερες από 44.000 ψήφους.

Χαστούκι στο πρόσωπο για την πολιτική ελίτ της χώρας

Η εκλογική νίκη του Καστίγιο  είναι ένα ηχηρό χαστούκι για την πολιτική ελίτ στη Λίμα. Ως απόλυτο αουτσάιντερ, ο Καστίγιο, είχε κερδίσει τον πρώτο γύρο τον Απρίλιο, και πριν από την έναρξη της εκστρατείας του, δεν είχε καν λογαριασμό Twitter. Κατάγεται από μια αγροτική οικογένεια στην επαρχία Τσότε, στο βόρειο τμήμα της χώρας και ηγήθηκε της απεργίας των εκπαιδευτικών το 2017. Η κυβέρνηση τον κατηγόρησε για διασυνδέσεις με συμπατριώτες της αριστερής ανταρτικής ομάδας Sendero Luminoso (Φωτεινό Μονοπάτι).

Λίγα είναι γνωστά για τις πολιτικές του πεποιθήσεις του νέου πρόεδρου και την κυβερνητική του ομάδα. Ειχε ανακοινώσει παντως  ότι σε περίπτωση νίκης στις εκλογές, θα οικοδομήσει ένα σοσιαλιστικό κράτος, θα ελέγξει τα μέσα ενημέρωσης και θα καταργήσει το συνταγματικό δικαστήριο. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αγωνίστηκε επίσης για συνταγματική μεταρρύθμιση,την  αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος και την εθνικοποίηση της βιομηχανίας φυσικού αερίου.

Μετά την ανακοίνωση της εκλογής του Καστίγιο, τα χρηματιστήρια κατέρρευσαν και οι παρατηρητές φοβούνται ότι θα αποχωρησουν οι ξένοι επενδυτές. Μέχρι τώρα, το Περού γταν εξαιρετικά φιλελεύθερο στην αγορά στην περιοχή. Οι οικονομικοί σύμβουλοι του μελλοντικού προέδρου προσπάθησαν γρήγορα να διαβεβαιώσουν ότι ο Καστίγιο εχει περισσότερα κοινά στοιχεία με τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίζ Ιντσιού Λούλα ντα Σίλβα παρά με τον πρώην σοσιαλιστή ηγέτη της Βενεζουέλας Ούγο  Τσάβες.

Στην πραγματικότητα, το Castillo ήταν μια λύση ανάγκης . Εκλέχθηκε  ως ο υποψήφιος του μαρξιστικού-λενινιστικού κόμματος Perú Libre, επειδή ο αρχηγός του κόμματος Βλαντιμίρ Θερόν  δεν μπόρεσε να μετάσχει στις εκλογές, λόγω καταδίκης για διαφθορά.

Εκλογική εκστρατεία με άλογο

Ο Καστίγιο εκπροσωπεί το αγροτικό Περού, ανθρώπους πολύ μακριά από τα αστικά κέντρα, δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας Γκονζάλο Γκανγκ της εφημερίδας “El Comercio”. Ειδικότερα, οι αγρότες και οι αυτόχθονες δεν επωφελήθηκαν από τη σημαντική οικονομική ανάπτυξη στο Περού τα τελευταία χρόνια και συνεχίζουν να ζουν σε απόλυτη φτώχεια. Ο Καστίγιο εκανε προεκλογική εκστρατεία καβάλα σε ενα  ένα άλογο , ντυμένος με παραδοσιακά ρούχα , φαρδύ καπέλο και πόντσο.

Επιπλέον, αξιοποιησε το γεγονός ότι πολλοί Περουβιανοί αντιπαθούν βαθιά τον πρώην πρόεδρο Αλμπέρτο Φουτζιμόρι , από τον οποίο η κόρη του Κέικο δεν κράτησε σαφείς αποστάσεις. Ο Φουτζιμόρι  εκτίει ποινή φυλάκισης 25 ετών για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κατά τη διάρκεια της θητείας του (1990-2000), οι δυνάμεις ασφαλείας ειχαν εξαπολύσει προγκρόμ εναντίον των Αριστερών και δεκάδες χιλιάδες αυτόχθονες γυναίκες στειρωθήκαν δια της βίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βαρύ λογαριασμό καλείται να πληρώσει η Γερμανία για τη «βιβλική καταστροφή»

Ιστορικής κλίμακας καταστροφές στην Δυτική Γερμανία 1,3 δις ευρώ θα κοστίσει στην Γερμανία, με ένα πρώτο υπολογισμό, η βιβλική καταστροφή...

Αλ. Τσίπρας: Ως κυβέρνηση θα καταργήσουμε την ελάχιστη βάση εισαγωγής

Στην κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής αλλά και την δυνατότητα να καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο με τους φετινούς βαθμούς όσοι...

Ν. Κοτζιάς: «Περί βαθμών και ορίων εισαγωγής στα ΑΕΙ»

Η ανάρτηση του Ν. Κοτζιά  http://https://www.facebook.com/100049230365778/posts/352619196389090/ «Ρωτάνε: μα θέλετε ανθρώπους με βαθμούς κάτω από τη βάση να σπουδάζουν; Η ερώτηση...