Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Ένας «Πήγασος», Δούρειος Ίππος για τα κινητά τηλέφωνα

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι δημοσιογράφοι και ακτιβιστές έχουν γίνει στόχος από τις «αυταρχικές» κυβερνήσεις οι οποίες μέσω του ισραηλινού λογισμικού «Pegasus» κατασκοπεύουν τα κινητά τηλέφωνα τουλάχιστον 50.000 δημοσιογράφων, ακτιβιστών και πολιτικών σε όλο τον κόσμο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Του Μιχάλη Ψύλου

Αρκετές «αυταρχικές» κυβερνήσεις έχουν χρησιμοποιήσει ισραηλινό λογισμικό για να κατασκοπεύουν τα κινητά τηλέφωνα τουλάχιστον 50.000 δημοσιογράφων, ακτιβιστών και πολιτικών σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Washington Post , ο Guardian και άλλες  15 διεθνείς εφημερίδες. Το λογισμικό, διατίθεται από την Ισραηλινή εταιρεία NSO Group και ονομάζεται « Pegasus» (Πήγασος). Υποτίθεται ότι δημιουργήθηκε για να δίνει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να παρακολουθούν τρομοκράτες και εγκληματίες, αλλά χρησιμοποιείται για άλλους σκοπούς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι δημοσιογράφοι και ακτιβιστές έχουν γίνει στόχος από τις «αυταρχικές» κυβερνήσεις. Το ισραηλινό λογισμικό φέρεται μάλιστα να χρησιμοποιήθηκε από τη Σαουδική Αραβία για να εντοπιστούν  τα κινητά τηλέφωνα ατόμων που ήταν κοντά στον Τζαμάλ Κασόγκι, τον Σαουδάραβα αντιφρονούντα δημοσιογράφο της Washington Post, που δολοφονήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ισραηλινό λογισμικό χρησιμοποιεί και η ουγγρική κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν, η οποία φέρεται να χρησιμοποίησε την τεχνολογία που ανέπτυξε η NSO ως μέρος του πολέμου της στα μέσα ενημέρωσης, με στόχο ερευνητές δημοσιογράφους αλλά και ανεξάρτητα Μέσα Ενημέρωσης. Ο κατάλογος των αριθμών τηλεφώνου που βρέθηκαν  από την έρευνα για το λογισμικό Pegasus περιλαμβάνει περισσότερους από 50.000 αριθμούς, κυρίως σε χώρες γνωστές για την παρακολούθηση των πολιτών. Ο  “Pegasus” είναι το best seller της εταιρείας. Οι μυστικές υπηρεσίες και οι αστυνομικές αρχές σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν το πρόγραμμα για να κατασκοπεύουν απαρατήρητα τους στόχους.

Μεταξύ των αριθμών που έχουν εντοπιστεί  μέχρι στιγμής από την έρευνα,  υπάρχουν και τα τηλέφωνα πολλών αρχηγών κρατών και πρωθυπουργών.

Δούρειος Ίππος

Το λογισμικό «Pegasus» της ισραηλινής NSO είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία παρακολούθησης στον κόσμο. Το πρόγραμμα μπορεί να εγκατασταθεί κρυφά σε κινητά τηλέφωνα χωρίς ο κάτοχος να  το γνωρίζει. «Το όνομα «Πήγασος» επιλέχθηκε επειδή το λογισμικό είναι πραγματικά ένα άλογο με φτερά που πετάει κατευθείαν στο κινητό, ένας άλλος Δούρειος ίππος», όπως είχε πει κάποτε σε συνέντευξή τoυ, ο επικεφαλής της ισραηλινής εταιρείας NSO, Σάλεβ Χούλιο. Δεν απαιτείται φυσική πρόσβαση στη συσκευή. Το πρόγραμμα κατασκοπείας μπορεί να εγκατασταθεί εξ αποστάσεως, παράνομα, χωρίς να το γνωρίζει το άτομο-στόχος – και ακόμη και χωρίς να χρειάζεται να κάνει τίποτα ο ίδιος .

Η NSO προσφέρει στους πελάτες της διάφορους τρόπους με τους οποίους τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να «μολυνθούν» , ανάλογα με τον τύπο της συσκευής ή το λειτουργικό σύστημα.  Με και χωρίς κλικ Η “κλασική” μέθοδος με την οποία ο “Πήγασος” μπαίνει σε ένα κινητό τηλέφωνο είναι με τη βοήθεια  ενός ψευδούς μηνύματος. Το άτομο-στόχος εξαπατάται να κάνει κλικ σε έναν σύνδεσμο ή σε ένα αρχείο .Μόλις κάνετε κλικ σε αυτό, ο Πήγασος  εγκαθίσταται. Για το σκοπό αυτό, η NSO παρέχει ένα είδος κιτ κατασκευής για τους πελάτες της, με το οποίο ψεύτικα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή SMS  μπορούν να σχεδιαστούν όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικά και εύλογα.

Λειτουργεί και χωρίς «κλικ»

Η εταιρεία NSO βρήκε έναν άλλο, τρομακτικό τρόπο με τον οποίο o Πήγασος μπορεί να εγκατασταθεί απαρατήρητα σε ένα κινητό τηλέφωνο: Δεν χρειάζεται πλέον να κάνετε κλικ. Αρκεί το κινητό τηλέφωνο να είναι ενεργοποιημένο και συνδεδεμένο στο δίκτυο. Ο εισβολέας στέλνει ένα μήνυμα που δεν εμφανίζεται στο κινητό τηλέφωνο. Κάνει τη συσκευή να φορτώνει και να εγκαθιστά το λογισμικό κατασκοπείας. Οι ειδικοί ασφαλείας της Διεθνούς Αμνηστίας βρήκαν ίχνη του λογισμικού “Pegasus” σε διάφορα iPhone, σε μερικά από τα οποία βρέθηκε ότι  προφανώς το λογισμικό  μπήκε  στη συσκευή με αυτόν τον τρόπο.

Με αυτόν τον τρόπο , οι δράστες έχουν πλήρη έλεγχο της συσκευής. Μπορούν να αντιγράψουν  όλα τα δεδομένα από το κινητό  τηλέφωνο ή, για παράδειγμα, να ενεργοποιήσουν  κρυφά το μικρόφωνο ή την κάμερα και ακόμη και να διαβάζουν τα  κρυπτογραφημένα μηνύματα. «Δεν υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος για έναν χρήστη να αντιμετωπίσει αυτόν τον τύπο επίθεσης», λέει  ο ειδικός στην κυβερνοασφάλεια  της Διεθνούς Αμνηστίας , Κλαούντιο Γκουαρνιέρι .Οι ειδικοί ασφαλείας της Διεθνούς Αμνηστίας δεν μπόρεσαν ωστόσο να επαληθεύσουν εάν αυτή η μέθοδος λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο σε συσκευές Android.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει ενημερώσει την Apple για την ευπάθεια των iphones στον Πήγασο. Η ίδια η εταιρεία πάντως υποστηρίζει ότι αυτός ο τύπος επίθεσης δεν απειλεί  τη συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών. Φυσικά, εργάζεται συνεχώς για να διασφαλίσει την ασφάλεια όλων των πελατών. Ωστόσο, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: οι χάκερ σε όλο τον κόσμο προσπαθούν συνεχώς να βρουν νέες «τρύπες» στα συστήματα – και μερικές φορές πωλούν το λογισμικό  με πολλά χρήματα σε μυστικές υπηρεσίες ή εταιρείες όπως η NSO.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ