Κυριακή 25 Ιουλίου 2021
MENU

Βρετανία: Χωρίς μάσκα, προς το άγνωστο

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Αίρονται από σήμερα σχεδόν όλα τα μέτρα για την ανάσχεση του κορονοϊού στη Βρετανία, απόφαση που προκαλεί ανησυχίες στην επιστημονική κοινότητα. Η Βρετανία θρηνεί 128.700 νεκρούς εξαιτίας της πανδημίας και έχει καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων στην Ευρώπη για δύο συνεχόμενα 24ωρα.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωση την άρση των περιορισμών, επιλέγοντας την επίκληση της ατομικής ευθύνης των πολιτών. Για να δικαιολογήσει την απόφασή του ο Μπόρις Τζόνσον επικαλέστηκε την επιτυχία της εκστρατείας ανοσοποίησης, καθώς έχουν εμβολιαστεί πάνω από τα δύο τρίτα των ενηλίκων, γεγονός που έχει αποσυμπιέσει τα προβλήματα που αντιμετώπιζε το σύστημα υγείας. Ο Τζόνσον αρκέστηκε να καλέσει τους Βρετανούς να επιδείξουν σύνεση.

Έτσι χώροι θεάματος και στάδια λειτουργούν και πάλι με χωρητικότητα 100%, οι ντισκοτέκ μπορούν να υποδέχονται και πάλι το κοινό, μπαρ και παμπ προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όποιον βρίσκει θέση και δεν ισχύουν περιορισμοί στις δημόσιες συναθροίσεις. Η μάσκα δεν είναι πλέον υποχρεωτική, αλλά η χρήση της παραμένει συνιστώμενη στα μέσα μεταφοράς και στα καταστήματα.

Επικρίσεις στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας

Ο Κιρ Στάρμερ, ο ηγέτης των Εργατικών, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατήγγειλε τη «χαοτική» διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση των Τόρις. Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι χειρίζεται με «άφρονα» τρόπο την επιδημιολογική κατάσταση, εν μέσω έξαρσης των κρουσμάτων εξαιτίας της ιδιαίτερα μολυσματικής παραλλαγής Δέλτα.

Ο αριθμός των μολύνσεων ενδέχεται να φθάσει ακόμα και τις 100.000 σε ημερήσια βάση μέσα στο καλοκαίρι, προειδοποίησε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ, ο οποίος μάλιστα έχει τεθεί σε απομόνωση καθώς μολύνθηκε από τον κορονοϊό.

Από την πλευρά της επιστημονικής κοινότητας επισημάνθηκε ότι η Βρετανία με την άρση των μέτρων διακινδυνεύει να υπονομεύσει τις προσπάθειες ελέγχου της πανδημίας στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και σε άλλες χώρες.

Άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί πλήρως στη Βρετανία, ακόμα κι αν φθάνουν από χώρες που κατατάσσονται στις «πορτοκαλί» – ανάμεσά τους τουριστικούς προορισμούς όπως η Ιταλία ή η Ισπανία – δεν θα υποχρεούνται πλέον να τίθενται σε καραντίνα με την άφιξή τους. Η Γαλλία ωστόσο εξαιρείται λόγω της παραλλαγής Βήτα, η οποία ανησυχεί το Λονδίνο εξαιτίας του ότι παρουσιάζει ανθεκτικότητα έναντι του εμβολίου της AstraZeneca, που χρησιμοποιείται μαζικά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σκοτία και Ουαλία, που έχουν αυτονομία σε ζητήματα δημόσιας υγείας, διατηρούν σε ισχύ την υποχρέωση των πολιτών να φορούν μάσκες σε κλειστούς δημόσιους χώρους και στα μέσα μεταφοράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βαρύ λογαριασμό καλείται να πληρώσει η Γερμανία για τη «βιβλική καταστροφή»

Ιστορικής κλίμακας καταστροφές στην Δυτική Γερμανία 1,3 δις ευρώ θα κοστίσει στην Γερμανία, με ένα πρώτο υπολογισμό, η βιβλική καταστροφή...

Αλ. Τσίπρας: Ως κυβέρνηση θα καταργήσουμε την ελάχιστη βάση εισαγωγής

Στην κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής αλλά και την δυνατότητα να καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο με τους φετινούς βαθμούς όσοι...

Ν. Κοτζιάς: «Περί βαθμών και ορίων εισαγωγής στα ΑΕΙ»

Η ανάρτηση του Ν. Κοτζιά  http://https://www.facebook.com/100049230365778/posts/352619196389090/ «Ρωτάνε: μα θέλετε ανθρώπους με βαθμούς κάτω από τη βάση να σπουδάζουν; Η ερώτηση...