Κυριακή 25 Ιουλίου 2021
MENU

Νεες προκλητικές κινήσεις του Ερντογάν στα Kατεχόμενα στην Κύπρο

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Επικρατεί παντως μια άνευ προηγουμένου σεναριολογία αναφορικά με τις εξαγγελίες του Ταγίπ Ερντογάν

Την επέτειο της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο επέλεξε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, για να προχωρήσει σήμερα σε μια νέα επίδειξη προκλητικότητας, όχι μόνο προς την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και προς το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.

Ο Τούρκος προεδρος μετέβη στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου προκειμένου να εξαγγείλει έναν οδικό χάρτη για αναγνώριση του ψευδοκράτους από χώρες που βρίσκονται στη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας, σύμφωνα με Κυπριακές πηγές.

Η τουρκική εφημερίδα Turkiye γράφει, επικαλούμενη ανώτερες πηγές, ότι η
πιο σημαντική από τις εκπλήξεις που θα ανακοινώσει ο Τούρκος Πρόεδρος, είναι τα βήματα που θα γίνουν προς την κατεύθυνση αναγνώρισης του ψευδοκράτους από τις τουρκικές Δημοκρατίες.Η Turkiye σημειώνει ότι πρώτη φορά στα κατεχόμενα βρίσκονται αντιπροσωπείες από το Αζερμπαϊτζάν, το Κιργιστάν και το Καζακστάν.

Στην κατεχόμενη Λευκωσία επικρατεί παντως μια άνευ προηγουμένου σεναριολογία αναφορικά με τις εξαγγελίες του Ταγίπ Ερντογάν. Στα σενάρια περιλαμβάνεται το ενδεχόμενο να ανακοινωθεί επίσης ο εντοπισμός κοιτάσματος φυσικού αερίου βορείως της Κύπρου,η λειτουργία βάσης Drone αλλά και πρόσκληση στους Ελληνοκύπριους που είχαν περιουσίες στην κατεχόμενη Αμμόχωστο να επιστρέψουν και να τις πάρουν πίσω, πόλη αρκεί να αναγνωρίσουν την τουρκοκυπριακή «διοίκηση».

Ο Ρετζέπ  Ταγίπ Ερντογάν θα συνοδεύεται στα κατεχόμενα από μια ευρεία αντιπροσωπεία, τον Πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ, τον ακροδεξιό Πρόεδρο του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αντιπροσωπεία της τουρκικής Βουλής και του κυβερνωντος κόμματος ΑΚΡ.

 Πέντε σενάρια

Σύμφωνα με την Haber Kypris ,πέντε είναι τα πιθανά σενάρια για τις ανακοινώσεις Ερντογάν. Το πρώτο αφορά την πιθανότητα σύναψης διπλωματικών σχέσεων με το Αζερμπαϊτζάν, σημειώνοντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος μίλησε για «διεργασίες που συνεχίζονται εδώ και μακρύ χρονικό διάστημα» αλλά και το ότι στο ψευδοκράτος βρίσκεται εδώ και 3 ημέρες πενταμελής αντιπροσωπεία της ομάδας φιλίας της Βουλής του Αζερμπαϊτζάν.

Το δεύτερο σενάριο αφορά την πρόσκληση προς τους Ελληνοκυπριους που έχουν περιουσίες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου να επιστρέψουν μέσω αίτησης στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας».

Πληροφορίες της DW αναφέρουν πως στα σενάρια που επεξεργάζονται οι κατοχικές αρχές είναι και η επίσπευση του ανοίγματος μέσω μιας παράλληλης διαδικασίας εκτός της Επιτροπής Αποζημιώσεων. Η παράλληλη διαδικασία θα περιλαμβάνει δήλωση αναγνώρισης της δικαιοδοσίας της «ΤΔΒΚ» και μη διεκδίκηση αποζημιώσεων. Με την έκκληση Ερντογάν, προστίθεται, μέρος της περίκλειστης πόλης θα πάψει να είναι στρατιωτική.

Το τρίτο σενάριο αφορά την αεροπορική βάση στο Λευκόνοικο για τα επανδρωμένα, οπλισμένα, αεροσκάφη της Τουρκίας, drones. Το πρώτο τέτοιο αεροσκάφος τύπου SIHA προσγειώθηκε στο Λευκόνοικο, τον Απρίλιο του 2019.

Το τέταρτο σενάριο αφορά ανακοίνωση για την δημιουργία ναυτικής βάσης στο Τρίκωμο.

Το πέμπτο σενάριο αφορά το φυσικό αέριο στα ανοικτά της Κύπρου με την τουρκοκυπριακη εφημερίδα να σημειώνει ότι τα τουρκικά σεισμογραφικά και γεωτρύπανα έκαναν έρευνες και γεωτρήσεις πέρυσι στην περιοχή.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, μετά την ομιλία του στη «βουλή» , θα πάει στην κατεχόμενη  Κερύνεια όπου θα τελέσει τα εγκαίνια του πλοίου – μουσείου για την τουρκική εισβολή του Αττίλα το 1974.

Το πρωί της Τρίτης, ο Ερντογάν θα κάνει την προσευχή της Γιορτής των Θυσιών στο τέμενος Χαλά Σουλτάν στη Μια Μηλιά και θα παρακολουθήσει παρέλαση των στρατευμάτων κατοχής.

«Επαγρυπνεί» η Λευκωσία ;

Η Λευκωσία για την ώρα δεν είναι σε θέση να δηλώσει ξεκάθαρα ποια θα είναι τα επόμενα βήματα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιαδη να διαμηνύει πως οι όποιες ενέργειες θα εξαρτηθούν από τις εξαγγελίες Ερντογάν. Πάντως γίνονται σκέψεις για προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας ή και στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Στα μέτρα αντίδρασης που εξετάζει η κυπριακή κυβέρνηση φαίνεται να είναι και η προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης κατά της Τουρκίας αλλά και κατά συγκεκριμένων προσώπων που μπορεί να εμπλακούν στην υπόθεση των Βαρωσίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βαρύ λογαριασμό καλείται να πληρώσει η Γερμανία για τη «βιβλική καταστροφή»

Ιστορικής κλίμακας καταστροφές στην Δυτική Γερμανία 1,3 δις ευρώ θα κοστίσει στην Γερμανία, με ένα πρώτο υπολογισμό, η βιβλική καταστροφή...

Αλ. Τσίπρας: Ως κυβέρνηση θα καταργήσουμε την ελάχιστη βάση εισαγωγής

Στην κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής αλλά και την δυνατότητα να καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο με τους φετινούς βαθμούς όσοι...

Ν. Κοτζιάς: «Περί βαθμών και ορίων εισαγωγής στα ΑΕΙ»

Η ανάρτηση του Ν. Κοτζιά  http://https://www.facebook.com/100049230365778/posts/352619196389090/ «Ρωτάνε: μα θέλετε ανθρώπους με βαθμούς κάτω από τη βάση να σπουδάζουν; Η ερώτηση...