Κυριακή 25 Ιουλίου 2021
MENU

Στους 180 οι νεκροί από τις πλημμύρες στην Κεντρική Ευρώπη

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Tουλάχιστον 180 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες που έπληξαν αρκετές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης τις τελευταίες ημέρες, ιδίως τη Γερμανία και το Βέλγιο.
Τουλάχιστον 153 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους  στη Γερμανία και 27 στο Βέλγιο. Οι αρχές και στις δύο χώρες εκτιμούν ότι ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν εκατονταδες αγνοούμενοι .

Το κρατίδιο που έχει πληγεί περισσότερο στη Γερμανία είναι η Ρηνανία-Παλατινάτο. Την Κυριακή το πρωί η τοπική αστυνομία ανέφερε ότι τουλάχιστον 110 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πολιτεία, ενώ τουλάχιστον 670 τραυματίστηκαν. Η Süddeutsche Zeitung γράφει ότι σε πολλές περιοχές του κρατιδίου υπάρχει ακόμη διακοπή στο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος και τηλεφώνου. Άλλα 43 άτομα έχασαν τη ζωή τους  στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Στο Βέλγιο, τα περισσότερα θύματα ειναι στην  Λιέγη, μια πόλη 200.000 κατοίκων που βρίσκεται  στη γαλλόφωνη Βαλλωνία. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, εξακολουθούν να αγνοούνται επισης, 103 άνθρωποι. Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir ο αριθμός των αγνοουμένων είναι υψηλός, επειδή πιθανώς πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει το τηλέφωνό τους ή δεν μπόρεσαν να το επαναφορτίσουν, για να επικοινωνήσουν με τις αρχές.

Κλιματική αλλαγή

Τόσο οι γερμανικές όσο και οι βελγικές αρχές έχουν αποδώσει στην κλιματική αλλαγή την αιτία των ασυνήθιστα ισχυρών βροχοπτωσεων, οι οποίες προκάλεσαν τις πλημμύρες.
Η υπερθέρμανση του πλανήτη καθιστά τα ακραία καιρικά φαινόμενα ολο και πιο συχνά.
Ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ κάλεσε μαλιστα την κυβέρνηση να λάβει πιο φιλόδοξα μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Στη Γερμανία ειδικότερα, έχει ήδη ξεκινήσει η δημόσια συζήτηση για το τι πήγε στραβά. Η υδρογεωλόγος Χάνα Κλόκε,του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης των πλημμυρών (EFAs), δήλωσε στο Politico ότι ο υψηλός αριθμός θανάτων οφείλεται σε «κολοσσιαία αποτυχία του συστήματος»: «Περίμενα ότι οι άνθρωποι θα απομακρύνονταν με ασφάλεια. Ειναι αδιανόητο τόσοι άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους από μια πλημμύρα το 2021 ». Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσε επίσης ότι η Γερμανία θα πρέπει να «προετοιμαστεί πολύ καλύτερα» για τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα στο μέλλον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βαρύ λογαριασμό καλείται να πληρώσει η Γερμανία για τη «βιβλική καταστροφή»

Ιστορικής κλίμακας καταστροφές στην Δυτική Γερμανία 1,3 δις ευρώ θα κοστίσει στην Γερμανία, με ένα πρώτο υπολογισμό, η βιβλική καταστροφή...

Αλ. Τσίπρας: Ως κυβέρνηση θα καταργήσουμε την ελάχιστη βάση εισαγωγής

Στην κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής αλλά και την δυνατότητα να καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο με τους φετινούς βαθμούς όσοι...

Ν. Κοτζιάς: «Περί βαθμών και ορίων εισαγωγής στα ΑΕΙ»

Η ανάρτηση του Ν. Κοτζιά  http://https://www.facebook.com/100049230365778/posts/352619196389090/ «Ρωτάνε: μα θέλετε ανθρώπους με βαθμούς κάτω από τη βάση να σπουδάζουν; Η ερώτηση...