Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

Κίνδυνος για μια νέα φούσκα στην αγορά ακινήτων

Όλο και περισσότεροι πολίτες καταφεύγουν στις τράπεζες για δάνεια. Αυτό σταδιακά ανησυχεί τις αρχές.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μπορεί η πανδημία να επιφέρει ήδη μεγάλες απώλειες στα περισσότερα νοικοκυριά, αλλά το φαινομενικά περίεργο είναι ότι έχει αυξηθεί απότομα η ζήτηση σε ακίνητα, αυξάνοντας τις τιμές στην αγορά.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της μεσιτικής εταιρείας Knight Frank, οι αποτιμήσεις αυξάνονται ταχύτερα από ό,τι ήταν από το 2006. Φυσικά, αυτό φέρνει στις μνήμες τη φούσκα με τα ακίνητα που ξέσπασε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2008 και συγκλόνισε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η μέση τιμή αγοράς μιας κατοικίας είναι σήμερα στα 350.000 δολάρια-ένα ποσό σχεδόν διπλάσιο από ό,τι πριν από 10 χρόνια.

Στο Λονδίνο, για παράδειγμα, η μέση τιμή αγοράς μιας  κατοικίας είναι  510.000 λίρες (σχεδόν 600.000 ευρώ)-αυξημένη κατά 7,3% σε σχέση με πέρυσι.

Στη Γερμανία, οι τιμές των ακινήτων το δεύτερο τρίμηνο του 2021 κατέγραψαν αυξήσεις ρεκόρ -16,4% για τα διαμερίσματα και  16,3% για μονοκατοικίες, σύμφωνα με έρευνα της μεσιτικής εταιρείας  Value AG.

Ερευνα της Deloitte, που δημοσιεύεται στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, αναφέρει ότι οι λόγοι για την απόκτηση ενός ακινήτου είναι οι ίδιοι σε όλον τον κόσμο: «Εκτός από τα φθηνά δάνεια, είναι η επιθυμία για περισσότερο χώρο μετά την πανδημία και την  επενδυτική κρίση – καθώς δεν μπορούν να δαπανηθούν πολλά χρήματα σε άλλους τομείς αυτή τη στιγμή». Επισημαίνεται ακόμη η αύξηση του πληθυσμού στις μητροπόλεις και, ο φόβος πολλών ότι θα πρέπει να αγοράσουν τώρα ένα σπίτι, το οποίο μπορεί  να μην είναι πια προσιτό σε λίγα χρόνια».

Με τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων να είναι χαμηλά στις περισσότερες χώρες και με την πιθανότατα να παραμείνουν το ίδιο για μεγάλο διάστημα, όλο και περισσότεροι πολίτες καταφεύγουν στις τράπεζες για δάνεια. Αυτό σταδιακά ανησυχεί τις αρχές. Στην Αυστρία, η Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε τις τράπεζες να είναι πιο προσεκτικές κατά τη χορήγηση δανείων .

Στην Κίνα, οι αρχές σε μεγάλες πόλεις παρεμβαίνουν ήδη στον δανεισμό για την αγορά  ακινήτων , επιβάλλοντας  περιοριστικά μέτρα. Ο μέσος χρόνος αναμονής για έγκριση στεγαστικών δανείων σε 72 μεγάλες πόλεις τον Ιούνιο ήταν 50 ημέρες – αυτό είναι το ένα τρίτο μεγαλύτερο διάστημα  από ό, τι πριν από ένα χρόνο.

Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Fed  Τζερόμ Πάουελ και η  υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν  συζήτησαν την αύξηση των τιμών των ακινήτων. Η Γέλεν  είπε ότι οι οικογένειες που θέλουν να αγοράσουν ένα ακίνητο για πρώτη φορά αντιμετωπίζουν πιέσεις λόγω των υψηλών τιμών. Το Κογκρέσο θα εξετάσει προσεκτικά τα σχέδια του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για αύξηση της προσφοράς προσιτών ακινήτων.Παρά την έκρηξη των τιμών των ακινήτων και της αγοράς στεγαστικών δανείων, ο Πάουελ δεν βλέπει  πάντος επί του παρόντος κινδύνους, όπως στην οικονομική κρίση του 2008. «Οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο δανεισμός θα προκαλέσει προβλήματα στην αγορά», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Fed

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ