Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022

4.000 δασικά στρέμματα κατέστρεψε πυρκαγιά στην Καταλονία

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε σε τουριστικό θέρετρο στην Καταλονία. Η πυρκαγιά κατέκαψε τουλάχιστον 4.000 στρέμματα δασικού πάρκου και 350 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Η πυροσβεστική χρησιμοποιεί αεροπλανοφόρα για την απόσβεση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η περίμετρος παραμένει ασταθής και ακόμη δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο. Εκδηλώθηκε το πρωί της Παρασκευής στην κοινότητα Λγανσά, 20 χλμ. από τα γαλλικά σύνορα, σύμφωνα με την πυροσβεστική.

Η φωτιά πλήττει τις δασικές περιοχές πολλών κοινοτήτων του φυσικού πάρκου Καπ ντε Κρέους, ενός πολύ τουριστικού μεσογειακού θύλακα της Ιβηρικής Χερσονήσου

Η πυρκαγιά προκλήθηκε κατά τα φαινόμενα από την αμέλεια ενός αυτοκινητιστή που έριξε ένα αποτσίγαρο. Σκανδαλώδης χαρακτήρισε την πράξη αυτή ο υπουργός Εσωτερικών της Καταλονίας Τζοάν Ιγκνάσι Ελένα, μετά τη συνάντησή του με την περιφερειακή διοίκηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

«Περνάμε ένα πολύ περίπλοκο καλοκαίρι με ένα κλίμα που ευνοεί τις πυρκαγιές», πρόσθεσε ο Ελένα και κάλεσε τους πολίτες να είναι «προσεκτικοί», διευκρινίζοντας ότι γαλλικές ομάδες διάσωσης κλήθηκαν για βοήθεια.

Περισσότεροι από 200 Καταλανοί πυροσβέστες προσπαθούν επί του παρόντος να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, με την αεροπορική υποστήριξη ελικοπτέρων και αεροπλάνων βομβαρδιστικών νερού.

Ανάμεσα στους 350 ανθρώπους που απομακρύνθηκαν από την περιοχή είναι και κάτοικοι παροχθίων δήμων, καθώς και 100 άνθρωποι που διέμεναν σε τοπικό κάμπινγκ, μερικοί από τους οποίους έχουν μετεγκατασταθεί σε αθλητικά κέντρα της περιοχής.

Λόγω του θερμού και ξηρού κλίματος, η Ισπανία, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως, πλήττεται τακτικά το καλοκαίρι από μεγάλες δασικές πυρκαγιές οι οποίες, σύμφωνα με τους ειδικούς, απειλούν να γίνουν συχνότερες και βιαιότερες λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ