Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

Κολαστήρια για τις γυναίκες τα κέντρα κράτησης προσφύγων στη Λιβύη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης πέφτουν γυναίκες που έχουν καταφύγει σε στρατόπεδα προσφύγων στη Λιβύη, όπου υφίστανται σεξουαλική βία από φρουρούς με αντάλλαγμα την πρόσβαση σε καθαρό νερό και τρόφιμα.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία οι συνθήκες στα κέντρα κράτησης προσφύγων στη Λιβύη έχει επιδεινωθεί, παρότι τα κέντρα αυτά θεωρητικά ελέγχονται από το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης.

Φύλακες των κέντρων κράτησης απειλούν τις γυναίκες ότι δεν θα έχουν καθαρό νερό και τρόφιμα αν δεν υποκύψουν στους σεξουαλικούς εκβιασμούς, γράφει η Διεθνής Αμνηστία στην έκθεσή της για την κατάσταση των προσφύγων στη Λιβύη. Τα στοιχεία βασίζονται σε συνεντεύξεις που έκανε η Διεθνής Αμνηστία με δεκάδες νεαρά κορίτσια και γυναίκες, ηλικίας από 14 έως 50 ετών, που προέρχονται από τη Νιγηρία, την Σομαλία και τη Συρία. Ορισμένες γυναίκες κατήγγειλαν ότι βιάστηκαν επανειλημμένα από φρουρούς, ενώ και  άνδρες πρόσφυγες δήλωσαν ότι εξαναγκάζονταν να φορούν μόνο εσώρουχα σε μια προσπάθεια να τους ταπεινώσουν.

Η ακτοφυλακή της Λιβύης, χρηματοδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναχαίτισε στη θάλασσα και επέστρεψε στη Λιβύη περίπου 15.000 ανθρώπους κατά τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία, περισσότερους από όσους σε ολόκληρο το 2020. Παρά την εκεχειρία που επιτεύχθηκε τον Οκτώβριο μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών της Λιβύης στο πλαίσιο ενός ειρηνευτικού σχεδίου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, δέκα χρόνια μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, ένοπλες ομάδες εξακολουθούν να ελέγχουν καταυλισμούς προσφύγων.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ