Κυριακή 17 Απριλίου 2022

Πολιτικό τέλμα στη Βουλγαρία έδειξαν οι κάλπες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε πολιτικό τέλμα παραμένει η Βουλγαρία, μετά τις δεύτερες εκλογές που διεξήχθησαν σε διάστημα τριών μηνών.

Σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα, με καταμετρημένο το 95% των ψήφων, το κεντροδεξιό κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ κέρδισε το 23,9%, ενώ το νέο αντισυστημικό κόμμα Υπάρχει Τέτοιος Λαός (ΙΤΝ) ήρθε με μικρή διαφορά δεύτερο με 23,7%.

Οι σχηματισμοί κατά της διαφθοράς Δημοκρατική Βουλγαρία και Σηκωθείτε! Κάτω η Μαφία!, πιθανοί εταίροι του ITN σ’ έναν ενδεχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό, έλαβαν 12,6% και 5% αντιστοίχως. Οι Σοσιαλιστές και το κόμμα της τουρκικής μειονότητας MRF κέρδισαν 13,6% και 10,6% αντιστοίχως.

Τα τελικά επίσημα αποτελέσματα αναμένονται την Πέμπτη, αλλά η ελάχιστη διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα δεν αφήνει πολλές ελπίδες για άρση του πολιτικού αδιεξόδου. Ο σχηματισμός κυβέρνησης από το κόμμα του Μπορίσοφ θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο σενάριο, καθώς τα τρία κόμματα διαμαρτυρίας που ακολουθούν σε ψήφους έχουν ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να το στηρίξουν.

Στις εκλογές που είχαν γίνει στις 4 Απριλίου το κόμμα GERB του Μπορίσοφ πήρε σχεδόν το 26% των ψήφων, αλλά δεν βρήκε κυβερνητικούς εταίρους, ενώ το ΙΤΜ, που τότε είχε πάρει το 17,6% δεν θέλησε να πάρει μέρος σε κυβέρνηση μειοψηφίας και προτίμησε τις νέες κάλπες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ