Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

Χαστούκι στον συντηρητικό πρωθυπουργό της Σλοβενίας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Απορρίφθηκε από τους Σλοβένους το νομοσχέδιο που προωθούσε η κυβέρνηση και το οποίο θα άνοιγε το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση παραθαλάσσιων περιοχών, ποταμών και λιμνών.

Το επίμαχο νομοσχέδιο τέθηκε στην κρίση των πολιτών, οι οποίοι στο δημοψήφισμα που έγινε το απέρριψαν με ποσοστό άνω του 86%, γεγονός που συνιστά δεινή πολιτική ήττα για τον πρωθυπουργό Γιάνεζ Γιάνσα.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, πάνω από 86% των ψηφοφόρων είπαν όχι σ’ αυτό το κείμενο που υιοθετήθηκε τον Μάρτιο και το οποίο, οι οικολόγοι κατήγγειλαν ότι στόχο είχε να ανοίξει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση παραλιών και παρόχθιων περιοχών σε λίμνες και ποτάμια, κάτι που θα έχει μεσοπρόθεσμα επιπτώσεις στην ποιότητα των υδάτων και του περιβάλλοντος.

Ο προηγούμενος νόμος δεν επέτρεπε καμιά κατασκευή υποδομών και δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την πρόσβαση στις παραλίες και τις όχθες.

Το δημοψήφισμα οργανώθηκε με πρωτοβουλία μιας συμμαχίας οργανώσεων των πολιτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, η οποία συγκέντρωσε πολύ περισσότερες από τις 40.000 υπογραφές που ήταν απαραίτητες.

Σε ανακοίνωσή της, η Νίκα Κόβατς, από τους οργανωτές της εκστρατείας, χαιρέτισε το γεγονός ότι σχεδόν μισό εκατομμύριο πολίτες ψήφισαν κατά του νόμου σε μία χώρα δύο εκατομμυρίων κατοίκων. «Αυτό το αποτέλεσμα αντανακλά επίσης τις διαφωνίες του πληθυσμού με τη σημερινή πολιτική τάξη», υπογράμμισε.

Ο Γιάνεζ Γιάνσα, ο οποίος ξέφυγε τους τελευταίους μήνες από δύο προτάσεις μομφής, κατηγορείται ότι έχει περιορίσει τα δικαιώματα των συμπατριωτών του με το πρόσχημα της μάχης εναντίον της πανδημίας, βάζοντας κυρίως στόχο τα μέσα ενημέρωσης. Ο συντηρητικός ηγέτης προκαλεί επίσης ανησυχία στο επίπεδο των ευρωπαϊκών θεσμών, καθώς η Σλοβενία ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ